Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложението на „Обединени патриоти“ за подпомагане на сектора на туризма в условията на епидемичната криза.

Предложението е да бъдат подпомогнати туроператури, които използват авиокомпании с български лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, като държавната субсидия да бъде в размер на 6000 евро на всеки полет в срок от 2 години от отмяна на извънредното положение.

Депутатът Йордан Цонев обясни защо се налага тази помощ:

„Тук с един куршум се удрят, буквално казано на народен език, два заека – подкрепя се и туризма, подкрепя се и авиосектора. Държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет, изпълнен с български авиопревозвач“.

Йордан Цонев съобщи още, че Движението ще внесе свои предложение за 9% ДДС данък за детски храни и стоки за деца до 3-годишна възраст.

По-рано на брифинг в парламента премиерът Бойко Борисов обяви, че управляващите внасят законодателен пакет, който предвижда - ДДС за хотели и ресторанти да стане 9% временно - от тази година до края на следващата. Предвижда се още ДДС за книгите да се намали постоянно на 9 на сто.

Позицията на управляващите претърпя промени за няколко часа.

Сутринта, след като Борисов разговаря с представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, от правителствената пресслужба обявиха, че е договорено и намаляване на ДДС върху основни храни.

Впоследствие тази информация беше коригирана и беше уточнено, че намаляването ще важи само за туристическия бранш.

Новата ставка обаче трябваше да влезе в сила от 1 януари догодина. Едва на брифинга на премиера в НС беше обявено, че 9-те процента ДДС за хотели и ресторанти ще важи от този туристически сезон.