Ако Горанов не е съгласен с намалението на ДДС-то за ресторантите, дава си оставката и продължава нататък. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира по време на извънреден брифинг в парламента противоречието си с финансовия министър относно намаляване на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9%.

Министърът на финансите Владислав Горанов многократно е отказвал на бранша да намали ДДС-то, но днес, въпреки това, Борисов обеща на ресторантьорите ДДС-то да бъде намалено. На въпрос от журналисти дали Борисов няма доверие в собствения си финансов министър, министър-председателят отговори: "Имам му пълно доверие. Но той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен дава си оставката и отива нататък. Всеки може да си каже мнението, но когато цял бранш си го поставил под натиск, сметката ще я направим наесен. И тогава вече, ако нямаме достатъчно приходи, да заповядат колегите от БСП да вдигнат данъците, да ви съберат парите, да ги похарчат и тогава пак ще говорим тя е ясна цикличността“.

От думите на Борисов стана ясно и че председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също не била съгласна с намаляване на ДДС-то, но волята на повечето в партията е надделяла. Борисов и Симеонов заявиха, че става въпрос за "политическо решение" и не се интересуват от мнението на експертите в тази област, каквито са именно Горанов и Стоянова.

В изпратеното писмо до медиите от пресцентъра на Министерския съвет става ясно, че намалените данъчни ставки за заведенията ще влязат в сила от 1 януари 2021 г., а премиерът е бил категоричен за това и не е бил готов на отстъпки от датата. На брифинга сега, само няколко часа по-късно, Борисов беше категоричен, че мярката ще влезе в сила още тази година. „От веднага се разбрахме да стане. Утре ще ви кажем от кога точно влиза в сила“, каза Борисов.

По думите му това било временна мярка, която трябвало да покаже дали с 9% ДДС ще има повече приходи в хазната, отколкото с 20%. Едва след това можело да се мисли дали и да не се промени за постоянно данъчната ставка. „Ще ми е интересно сега като падне с 11% данъка дали с 11% ще паднат цените. И тогава, ако е така може да говорим и за допълнително намаляване в други сфери“, каза още премиерът.

Борисов препоръча на Горанов да си стегне данъчната администрация и да започне да си събира данъците от сектора на туризма и заведенията. От думите на премиера стана ясно, че той знае за голям сив сектор там и се надява с намаляването на ДДС да има "изсветляване".