Филмът "В кръг" на режисьора Стефан Командарев спечели двете основни награди на международния кинофестивал GoEast в Германия. Това са "Златна лилия" и Награда на критиката.

20-ото издание на фестивала във Висбаден са проведе на закрито и за първи път изцяло онлайн. Участвали са 107 ленти от 40 държави.

„Като режисьор имам вече около стотина награди, но тези две са по-специални за мен, за пръв път са от онлайн фестивал“, сподели пред Радио София Стефан Командарев. „Много фестивали бяха отменени, но организаторите на този имаха хъс и не се уплаашиха от коронавируса. Зрителите гледаха филмите онлайн, членовете на журитата обсъждаха и обявяваха оценките си онлайн. За церемонията по награждаването бяха направили виртуален киносален с виртуални водещи.Успяха да запазят събитието, да запазят празника и зрителите си.“

През ноември ще има нормално издание на GoEast, когато Командарев се надява да представи "В кръг" лично пред публиката.

В мотивите си за наградата основното жури посочва:
"Блестящо изграденият, многопластов филм ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време, историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят".

Досега "В кръг" има над 10 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над десет държави.
Това е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на "Посоки". Разказват се историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. Участват Стефан Денолюбов, Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев-Зуека, Стоян Дойчев и други.

По повод заповедта на здравния министър от 11 май, според която кината се отварят с разрешение да се пълнят до 30% от местата, Стефан Командарев, който е с диплома и на лекар, коментира:
"Решението за киносалоните ми изглежда доста странно. Този вирус и заплахата от него бягат от чистия въздух. Аз съм по-скоро да се върнем към други форми да гледане. Израсъл съм на 150 метра от лятното кино. Може би сега е моментът да го възстановим. В Европа пък се възражда автокиното."