Българският спортен тотализатор (БСТ) преговаря за членство в "Евроджакпот", за да може играта с джакпот 10 млн. евро да бъде въведена в България, обяви новият изпълнителен директор на дружеството Любомир Петров.

Той потвърди намеренията на тотото да стъпи и на пазара на спортните залози, за което "Дневник" писа преди месец.

"Българският спортен тотализатор е член на две международни хазартни асоциации - световна лотарийна и "Европейски лотарии", а от няколко седмици активно преговаряме с членовете на "Евроджакпот" и се надяваме скоро да ни приемат и да можем да пуснем и тази игра на пазара в България. Там хубавото е, че джакпотът започва от 10 000 000 евро и това една доста, доста атрактивна игра", каза Петров пред "Дарик".

Още през 2014 г. бившият изпълнителен директор на БСТ Белчо Иванов заяви пред "Капитал", че "гледаме оптимистично към "Евроджакпот" и "Евромилиони". "Надявам се, че в близките четири-пет години и това ще стане", заяви тогава той.

"Евроджакпот" е международна лотария, развивана в 18 държави на континента, чието начало беше поставено през март 2012 г. Целта е да се познават числа, като тегленето е всеки петък.

Петров е част от новото ръководство на тотото, назначено от министъра на спорта Красен Кралев в края на февруари. Тогава в управителния съвет влязоха бившите футболисти на "Левски" Христо Йовов и Гошо Гинчев, определяни като близки до управляващата партия. Ходът съвпадна с промените в закона, които направиха така, че единствено БСТ да може да организира моментни лотарийни игри.

"Работим за модернизирането на оператора и вкарването му в 21-и век. Ще се внедряват още нови технологии, тепърва ще пускаме още нови игри, които ще бъдат много по-атрактивни от досегашните. Таргетът ни е да влезем в дигиталния свят на игрите и по този начин ще генерираме доста повече средства, така че ще можем още повече да подпомагаме българския спорт", заяви Петров.

"Работим усилено също по дигитализацията на моментните лотарийни игри. Много искаме да направим моментни лотарийни игри на мобилни устройства", каза още директорът на държавното предприятие.