Вие сте сърцето и душата на болниците! Освен на професионалните грижи от Вас, ние разчитаме да ни чуете в тежките за нас моменти, да ни разберете, а понякога дори колкото и простичко да звучи да си кажем няколко думи за случващото се около нас! Благодаря Ви за денонощната всеотдайност и принципност! Вие сте хора с големи сърца! Вие ни давате лъч светлина, надежда и успокоение тогава, когато всеки от нас има най-голяма нужда от това!

Бъдете здрави и следвайте мечтите си!“, с тези думи областният управител на област Русе Галин Григоров се обърна към всички медицински сестри по случай Международния ден на сестринството.

На днешната дата през 1820-та година е родена основателката на съвременната професия на медицинската сестра – Флорънс Найтингейл. Тя поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на училище за сестри – Болница „Сейнт Томас“ в Лондон, първото светско училище за сестри в света, сега част от Кингс Колидж.

Любопитен факт е, че по време на Кримската война Флорънс Найтингейл провежда принципите на санитарството и грижата за ранените. В резултат на това, за по-малко от 6 месеца смъртността в лазаретите спада от 42 до 2,2 %.