Правната комисия към НС прие на второ четене Министерският съвет, а не здравният министър да обявява извънредна епидемична обстановка. Това предложение направиха и управляващи и опозиция, след споровете на депутатите за това, че в първоначалния вид на законопроекта на МС за промени в Закона за здравето се има противоконституционни текстове.

Така БСП и ГЕРБ успяха да стигнат до консенсус по новия закон. „По съществото си това предложение е прието. Такова е и предложението на д-р Дариткова. Това решение ще бъде вземано от МС и без съмнение е стъпка в правилната посока“, каза Крум Зарков от БСП.

Правната комисия започна работа днес от 13 часа, като разглежда всички предложения постъпили до вчера за мерки след края на извънредното положение на 14 май.

Разгорещени дебати обаче не липсваха и още в началото. Комисията прие и 8 критерия, по които да се определя дали да бъде обявено извънредно епидемично положение в страната. Те са по предложение за поправка шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, но бяха разкритикувани от колегата й от БСП проф. Георги Михайлов.

„Това създава възможност министъра да създаде епидемична обстановка по най-различни поводи. И сега в закона има правила как се обявява подобна обстановка. Това не са критерии, а общи фрази за всички инфекциозни заболявания. 8 точки, които създават условия за своеволия и са напълно излишни, каза проф. Михайлов, който влезе в диалог с гостуващите министри“, каза проф. Михайлов, като се закани от БСП да поискат заличаването им от закона и влезе в диалог с гостуващите на комисията министри Кирил Ананиев и Данаил Кирилов.

„Преди вашата група критикуваше, че няма критерии. Сега, когато предлагаме критерии и то максимално адекватни, казвате обратното. Аз не мога да се параноизирам до там, че да кажа, че по този ред могат да се режисират епидемии“, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Здравният министър пък се обърна към опозицията с предложението те да изготвят по-подходящи критерии. „Това, че е описан критерия не означва, че при неговото наличие правителството ще вземе решение за епидемична обстановка. Дали е казано по най-добрия начин, но това са критериите по инфекциозни заболявания“, добави Ананиев.

„Да обърнем внимание, че има много други условия, преди да се разгледат осемте критерия. Трябва да има заразна болест и тя да създава опасност за населението. След оценка и на главния здравен инспектор, ще се прецени по осемте критерия“, намеси се в спора и депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.