С отделни предложения преди второто четене на измененията в Закона за здравето от ГЕРБ и БСП предлагат – не министърът на здравеопазването, а Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка.

Общо 15 са предложенията за промени в законопроекта, който трябва да действат след края на извънредното положение на 13 май. Те ще бъдат обсъдени след 13 часа на заседание на парламентарната правна комисия.

Под предложенията Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка, стоят подписите на председателя на групата на ГEPБ Даниела Дариткова и на лидера на БСП Корнелия Нинова.

След критики за противоконституционност, депутатите от управляващата партия дават и дефиниция за „извънредна епидемична обстановка“. Посочени са 8 критерия за обявяването при наличието на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Когато вече има акт на правителството - със заповед, която се обнародва в „Държавен вестник“, по предложение на главния държавен здравен инспектор министърът на здравеопазването въвежда противоепидемиологични мерки на територията на страната или на определена област за периода на извънредната епидемична обстановка.

С предложенията си ГЕРБ дават дефиниция на понятията, „изолация“ и „карантина“ и определят санкциите за тяхното нарушаване.

Остава следенето на трафичните данни за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация, лечение и карантина.

От ВМРО предлагат здравният министър да обявява извънредна епидемична обстановка за срок до 30 дни, а ако опасността за живота и здравето на гражданите продължи и cлeд този срок, Министерският съвет да иска от Народното събрание да обяви извънредно положение.

От другия коалиционен партньор - HФCБ, предлагат текстове, свързани с туризма - ваучери за почивка и значително намаляване на концесионните такси.

„Внесохме онези промени, които бяха обсъждани на коалиционен съвет миналата седмица, и по които имаше съгласие“, обобщи пред „Хоризонт“ Борис Ячев, депутат от НФСБ.

ДΠC акцентира на обжалваемостта на актовете, свързани с извънредната епидемична обстановка, а  БСП за социално - икономическите мерки.