Tesla заведе дело срещу местните власти в Калифорния, тъй като производителят на електрически автомобили настояваше да поднови дейността на фабриката си във Фримонт в окръг Аламида, а главният изпълнителен директор Илън Мъск заплаши да премести централата и бъдещите програми на Tesla в Тексас или в Невада, съобщава Reuters.

Решението на Мъск е вследствие на това, че здравният департамент на окръг Аламида, щата Калифорния, обяви, че производителят на автомобили не трябва да рестартира работата на завода си във Фримонт, тъй като остават в сила местните рестриктивни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

В същото време компанията посочи, че е разработила задълбочен план за връщане към работа, който включва онлайн видео обучение за персонала, разделени работни зони, проверка на температурата на служителите, изисквания за носене на защитно оборудване и строги протоколи за почистване и дезинфекция.

В заведената жалба компанията заяви, че решението на Аламида противоречи на федералната и калифорнийската конституция, както и на заповедта на губернатора на Калифорния.

Очаква се окръг Аламида да остане затворен до края на май, като до тогава ще може отвори врати само бизнесът от съществено значение.

Главният изпълнителен директор на Tesla  Илон Мъск заплаши в социалната мрежа Twitter, че компанията ще премести „незабавно“ централата и бъдещите си програми от окръг Аламида в щата Тексас или в щата Невада. „Дали въобще ще запазим производствената дейност на завода във Фримонт ще зависи от това как Tesla ще бъде третирана в бъдеще. Tesla е последният производител на автомобили, останал в Калифорния“, написа Мъск в Twitter.

Заплахата за преместване на производството идва на етап, в който компанията има за цел да увеличи производството във фабриката във Фримонт на своя спортен автомобил Model Y, което се очаква да генерира рекордно търсене и печалба.