Българи и румънци са сред увеличаващият се брой заразени с коронавирус в германския град Косфелд и към петък 13 от тях са настанени в болницата, съобщи агенция ДПА. Те са работници в предприятие за преработка на меса близо до границата с Холандия в провинция Северен Рейн Вестфалия.

Общият брой потвърдени носители на COVID-19 в затвореното предприятие е 180, съобщиха местните власти в събота. Повечето от тях са граждани на България и Румъния, живеещи във временно общежитие до завода.

Там работят около 1200 души, от тях 900 са дали проби за тестове. В четвъртък заразените бяха 129, а по предварителни данни от неделя броят им е надхвърлил 200. Населението на Косфелд е около 40 хиляди души, което означава връщане на строгите мерки за изолация съгласно новите правила в Германия - при появата за седмица на над 50 заразени на 100 000 души.

Заразени има и в друго предприятие на същата компания в същата провинция - в град Оер-Еркеншвик от 1250 служители с положителни тестове са поне 33.

В северната провинция Шлезвиг-Холщайн властите наредиха веднага да бъдат тествани всички работници в кланици и предприятия за обработка и пакетиране на месо. Причината е, че в кланица в Бад Брамщед има заразени.