Областният управител на област Русе Галин Григоров поздрави изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева по случай 18-тата годишнина от основаването на неправителствената организация. Григоров благодари на Лили Ганчева за всеотдайността и професионализма при осъществяването на вече превърналото се в ежедневие сътрудничество между институциите от България и Румъния и й пожела здраве и късмет. „Вие сте човекът, който създаде и непрестанно продължава да работи за развитието на двустранните отношения между Русе и Гюргево!“, добави още Григоров.

Припомняме, че Асоциацията е основана на 9-ти май 2002 г. от тогавашните  ръководства на Областна администрация Русе и Окръжния съвет в Гюргево. Датата съвсем не е избрана случайно, защото целта е организацията да се превърне във водещ фактор в процеса на евроинтеграция както за страната, така и за северната ни съседка, заедно с която от 2007 година сме част от единното европейско семейство.

От 2005-та година „Еврорегион Данубиус“ става член на Асоциацията на европейските погранични региони, като основен принцип в работата й винаги са били и продължават да бъдат пресечните точки в историческото минало на двата народа, както и на общото, което ни обединява. Сред основните приоритети на този своеобразен мост между държавната и местна власт, но най-вече между хората, е дейността в сферата на образованието, културата, земеделието, икономическото сътрудничество, транспорта, както и реализирането на обществено-значими проекти.

Приоритетно и през тази година Лили Ганчева ще продължи да работи в подкрепа на разработването на европроекти, които да се реализират през предстоящия програмен период, както и за създаването на редовна автобусна линия между Русе и Гюргево, а също и за свалянето на таксите за жителите на двата града при преминаването на гранично контролно-пропускателния пункт.

В следващите няколко месеца предстои да се проведе и общо събрание на Асоциацията, на което детайлно ще бъде представена дейността й през изминалата 2019-та година.

Ръководството на Областна администрация Русе поздравява жителите на Русе и региона по случай 9-ти май – Ден на Европа.