Няма новоустановени случаи на заболели от COVID-19 на територията на област Русе за последното денонощие. Това стана ясно от данните за разпространение на заболяването, съобщени от секретаря на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

По данни на Регионалната здравна инспекция излекуваните от коронавирусна инфекция в Русенско вече станаха четирима. Четвъртият излекуван е мъж на 21-годишна възраст, чиято положителна проба беше обявена на 5-ти април. Припомняме, че на 19-ти април той се беше завърнал от Англия с други двама души, пристигайки на летището в София. Там те са били посрещнати от майка му и откарани с кола в русенско село, където заедно са изкарали периода на карантината. През цялото време мъжът беше на домашно лечение, а сред симптомите, които прояви бяха хрема и еднократно повишаване на телесната температура. Понастоящем 21-годишният мъж е с две отрицателни PCR-проби, което дава основание той да се счита за излекуван.

Припомняме, че трима пациенти, съответно двама от УМБАЛ „Канев“, както и пациентката от Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, след две отрицателни PCR-проби бяха изписани от двете лечебни заведения, но понастоящем са поставени под 28-дневна домашна карантина.

Към днешна дата 15 са доказаните случаи на хора, болни от коронавирус в областта. Мъжът от село Ясеновец, област Разград, който сам потърси лекарска помощ в Русе на 26-ти април, все още се намира на стационарно лечение в УМБАЛ „Медика – Русе“. Той е в стабилно състояние и е под постоянно медицинско наблюдение.

Десет от останалите 14 случаи са все още активни. Те са без сериозна симптоматика и в добро общо състояние, като понастоящем всички те са на домашно лечение.

Общият брой на заразените с COVID-19 в страната вече е 1911, като за последното денонощие са регистрирани 46 нови случая, от които 22 са в болница. Има и пет нови случая на коронавирус при медицински персонал. Така общият брой на заразените, работещи в лечебни заведения, от началото на пандемията е 206 души. Излекуваните са вече 422, като за последното денонощие са излекувани 21 души. Понастоящем в страната са хоспитализирани 380 лица, от които 49 са на интензивно лечение.

За съжаления смъртните случай в България на хора, заболели от COVID-19, станаха 88.