Тази година отбелязваме Деня на Българската армия в извънредни условия, каза в словото си по повод 6 май министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Велико Търново, където в Националния военен университет "Васил Левски" празникът се чества с парад на бъдещите офицери

"На този празник ние отдаваме почит на всички онези български воини - от редника до генерала, които в историята на България пожертваха живота си, не жалеха здравето си в името на българските национални идеали", посочи той. 

"Процесите на модернизация, които започнаха преди няколко години, са необратими. Каквото и да се говори, каквото и да се коментира, и с каквото и да се спекулира, Българската армия ще продължи да се модернизира. Стандартът на българският воин ще се повишава", каза още министър Каракачанов. 

"Прекланяме се пред храбростта на българския войник, който след Освобождението на България от турско робство до ден днешен - много често при трудни условия, лишения и липса на средства, изпълнява своя дълг по защитата на нашата родина. В последните години виждаме, че вашите усилия не са напразни. Българското общество възражда доверието си към своята армия. Народ и армия винаги са били в едно. Вече 1400 г. Българската държава съществува само и единствено благодарение на храбростта и жертвоготовността на българския войн", добави още той. 

Пандемията от Covid-19 по никакъв начин не се отрази върху подготовката на Българската армия.

Това заяви във Велико Търново пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и уточни, че по никакъв начин нито един лев не е взет от бюджета на армията за други цели.

“Технически погледнато, по-вероятно е с корабите да приключим до края на тази година. По другия проект за бронираната машина има забавяне във времето заради тези два месеца карантина в Европа и в момента, в който карантината приключи и се възстанови свободното движение на хора ще го продължим, но много вероятно е до края на тази година да стигнем до подписване на договори. Много вероятно е обаче плащанията да започнат от началото на другата година. Бяха започнали преговори и ще се обяви процедура за модернизация на танковете Т -72. Надявам се , че ще имаме финансовата възможност новият бюджет за 2021 година отново да увеличим заплатите на българските военнослужещи, те го заслужават“.

Историческата и духовна столица Велико Търново бе домакин на военния парад, който по традиция се провежда по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. Парадът бе в базата на Националния военен университет „Васил Левски“.

Участие взеха над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената реликви. Те изпълниха химна на Република България, а едновременно бяха произведени артилерийски салюта. Особено атрактивно бе преминаването на 12 бойни машини, сред които танкове Т-72, БМП, МТЛБ, БТР, както и транспортни автомобили ЗИЛ 131.

Командир на парада бе началникът на НВУ „Васил Левски“ - полковник Иван Маламов. Сред гостите бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.

Преди шествието бяха благословени бойните знамена. В знак на признателност кметът Даниел Панов и гостите поднесоха цветя пред Паметника на възпитаниците.

„В хилядолетната история на България родната войска, заедно с Българската православна църква, с просветата и културата, те винаги са били сред основните стълбове на българщината. И днес това са крепителните колони на държавността ни. Като офицер и великотърновец винаги съм посрещал 6-и май с особено вълнение и трепет. Старата столица има вековни традиции в историята на българското войнство. Градът ни е дал на България 34 генерали и двама адмирали, оставили ярка следа в развитието на България. Честит празник на всички военнослужещи! Бъдете здрави и все така отдадени на родината. Гордеем се с вас“, гласеше приветствието на Панов военнослужещите.

В социалните мрежи той отправи поздрав и към всички именници, припомняйки, че на 6 май православната църква и всички вярващи почитат св. Георги Победоносец - мъченик на християнската вяра и небесен покровител на българския народ.