Китайски доклад предупреждава, че Пекин е изправен пред засилваща се враждебна вълна заради избухването на коронавируса, което може да доведе до конфликт със САЩ, предаде Ройтерс, цитирайки източници, които са запознати с вътрешния документ.

Документът е представен в началото на миналия месец от Министерството на държавната сигурност пред лидерите в Пекин, включително и пред президента Си Дзинпин. В него се стига до заключение, че глобалните антикитайски настроения достигат най-високото си ниво след събитията на площада "Тянанмън" през 1989 г., поясниха източниците.

В резултат на това Пекин е изправен пред вълна от антикитайски настроения, инспирирани от САЩ. Затова Пекин трябвало да се подготви за най-лошия сценарий за въоръжен конфликт между двете световни сили. 

Докладът е изготвен от Китайския институт за съвременни международни отношения (CICIR), който е свързан с Министерството на държавната сигурност, най-важният разузнавателен орган в Китай. 

Ройтерс уточнява, че няма пряк достъп до документа, но че има източници, които го потвърждават. 

 

Говорителят на китайското външно министерство е отказал коментар пред агенцията, след като тя е изпратила въпроси относно доклада.

Китайският институт за съвременни международни отношения е анализаторски център, който до 1980 г. е бил част от Министерството на държавната сигурност. Този институт съветва китайското правителство по въпросите на външната политика и политиката на сигурност.

Предоставянето на доклада показва, че Пекин се отнася сериозно към заплаха на натрупване на недоволство, което може да доведе до щети върху стратегическите инвестиции зад граница, както и до сигурността на държавата. 

Отношенията между Китай и Съединените щати в момента са в най-лошата си фаза от десетилетия назад. Двете световни суперсили продължават да задълбочават недоверието помежду си.

През последните дни президентът на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред трудна предизборна кампания, защото коронавирусът взе десетки хиляди жертви в САЩ и опустоши американската икономика. Тръмп засили критиките си към Пекин и заплаши с нови санкции. 

Пекин смята, че САЩ иска да спъне Китай по пътя му да се превърне в световен икономически лидер.