Общо осем души медицински персонал са заразени с коронавируса в инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен, съобщи директорът на РЗИ д-р Петя Балулова. Сред броя на тези заразени е и починалата д-р Илияна Иванова.

Сред заразените са двама лекари, единият от които почина, пет медицински сестри и една санитарка. Д-р Балулова съобщи какво вероятно е довело до заразяването на медиците.

„Опасяваме се, че е неправилно боравене с личните предпазни средства. Дали при свалянето или по време на работа. От днес в отделението ще се работи с облекла за еднократна употреба, а не както до сега - с такива за многократна“.

Областният управител Чавдар Божурски съобщи, че в отделението вече има командировани нови лекари и сестри.

„В момента там вече са командировани двама лекари и четири медицински сестри. С това командироване и попълване, така да се каже, на състава на отделението се дава възможност да бъдат създадени екипи за работа, което ще позволи да се минимизира риска от заразяване на медицинския персонал“.

На 13 май ще бъде извършена цялостна дезинфекция на отделението. На 14 и 15 май отново ще бъдат проведени контролни изследвания на целия персонал и при установяване на отрицателни резултати се очаква на 18 май да започне отново приемът на пациенти.

Инфекциозното отделение на военната болница в Сливен временно ще поеме болните от коронавируса от областта, след като отделението на областната болница „Д-р Иван Селимински“ не може да поеме повече болни заради заразен персонал“, съобщи полковник д-р Илиян Комитов, началник на клона на ВМА в Сливен. Д-р Комитов коментира, че това е само временна ситуация и се надява на бързи решения от Областния кризисен щаб. Той съобщи и колко свободни легла има на разположение в момента във военна болница: 

„В момента са приети 12 човека, имаме осем свободни легла, така че към настоящия момент и ден няма притеснения за болни, които са съмнителни“.

Кметът на Сливен Стефан Радев по-рано обяви, че Общината ще направи всичко възможно Инфекциозното отделение на областната болница да заработи отново:

„Каквото е необходимо като ресурс и логистика да осигурим, за да изпълним това, което предлагат медицинските власти и лекарите“.

По време на поклонението вчера в памет на загиналата от Covid-19 д-р Илияна Иванова директорът на областната болница д-р Васислав Петров призова медиците да отидат да работят като доброволци в отделението, но към момента няма информация дали има желаещи.