Разхлабването на противоепидемичните мерки няма да се отрази пряко върху заетостта и поне още два месеца безработицата ще продължава да расте, прогнозират от Българската стопанска камара. По-значимо ангажиране на хора евентуално се очаква едва в края на годината.

Оптимизмът след разхлабването на част от ограниченията, наложени на бизнеса, е прекален, смята председателят на БСК Радосвет Радев заради многото условности, очакваното свито потребление и големите инвестиции за рестарта на освободените бизнеси:

„Готовността и отварянето на заведенията не е равно на това, че ще има същото бурно потребление на тези услуги, защото много хора в момента причисляват собственото си икономическо поведение в относително тясната координатна система на собствените доходи и респективно – каква част от тях може да похарчат за естетика, за заведения и за всякакви други неща. Така че от една страна  - вероятно да, ще има потребление, но то няма да бъде с онези обеми и втори път  - самата услуга на предоставящия ще бъде с по-висока цена и респ. по-ниска печалба“, обясни Радосвет Радев.

„Възобновяването на работата -  такава, каквато е била до 13-ти март, е абсолютно различно днес, тъй като с въвеждането на условията, с които ще се възобновява, особено в сферата на услугите, се предвижда един неясно голям, но все пак значителен бюджет по осигуряването на тези безопасни мерки – дезинфектанти, лични защитни средства, също намаляването на капацитета  - било то на фризьорските салони, където в часа, в който вие трябва да бъдете на фризьор никой друг не може да влезе, било то в ресторантите, където на една маса мога да седна до 4 човека. Тоест -  от една страна ще имаш много по-малко потребление на вече анонсираните услуги, а от друга страна трябва да имаш някакъв инвестиционен ресурс, с който да направиш годни тези същите заведения, помещения и малки бизнеси да ги направиш пригодни към условията, които изисква вече така нареченото „санитарно извънредно положение".

Според председателя на Българската стопанска камара моделът на възстановяването на работата в условията на коронавируса  - и в сферата на услугите, и в тази на производствот,о ще върви бавно, защото бизнесът сега изготви изцяло нов протокол на трудовите отношения .Трудна е и прогнозата колко безработни може да поеме бизнесът в следващите месеци и как ще се възстановява заетостта.

А загубилите работата си през изминалия месец и половина не трябва да очакват да се върнат веднага на работните си места:

„Трендът за следващите месец-два ще бъде все още на освобождаване. Вероятно есента ще започне възстановяване, защото лятото голяма част, включително западноевропейските ни партньори, излизат в августовското безвремие и почти никой не работи. Моето усещане е, че четвъртото тримесечие на тази година ще покаже първи трендове на наемане отново на хора“, допълни Радев. 

"И голямата заплаха отново за бизнеса  - при разхлабването на мерките, ако, не дай си боже, се стигне до нова вълна на заразяване, всички ние вече знаем колко страшно беше до днес. И този страх според мен е основният аргумент да бъдем изключително прилежни в спазването на здравните изисквания към всички нас“, коментира още Радосвет Радев.