ВМРО предлага нов пакет от законодателни промени за подпомагане на туристическия бранш - държавна субсидия за чартърите и улеснен режим за издаване на виза на чужденците за почивка в България са част от мерките на коалиционния партньор.

ВМРО предлага ДДС за ресторантьорски услуги да бъде намалено на 9% и да обхване и кетъринга, а за период от две години, или до края на 2021 г., ставката да бъде в размер на 5% с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от Covid-19.

В Закона за мерките действията по време на извънредното положение ВМРО предлага Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които извършват чартърни полети до България, държавна субсидия в размер на 6000 евро за всеки полет в срок от две години от отмяна на извънредното положение, обявено с този закон.

Депутатите от ВМРО предлагат и улеснен режим за издаване на виза за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок за пребиваване до 30 дни, когато пътуването в България е с цел туризъм.

Мерките са част от целия пакет, предложен от вицепремиера, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов за подпомагане на най-засегнатите сектори от българската икономика.

Сред предложените мерки за сектор „Туризъм“ са и:

  • намаление на ДДС в туризма на 5% до края на годината;
     
  • осигуряване на безплатен ваучер по оперативните програми или от финансовата помощ на ЕС на всеки български гражданин на стойност от поне 100 лв. за ползване на туристически услуги в страната до края на 2020 и 2021 г.;
     
  • премахването на визите и таксите за тях за туристите от Русия.

Пълният пакет от мерки ще бъде представен утре на съвета на коалиционния съвет.