След 48 дни строга карантина, от днес всички испанци вече имат право да излизат от домовете си, за да се разходят или да спортуват. Преди това те имаха право да напускат домовете си само за да отидат на работа, да си купят храна, да отидат до аптеката, до лекаря или да разходят кучето. В населените места с над 5000 жители часовият отрязък от 10 до 12 и от 19 до 20 часа е запазен за излизане на хората над 70 години и за хора в неравностойно положение, които могат да имат придружител, ако се налага. От 6 до 10 и от 20 до 23 часа могат да излизат хора над 14-годишна възраст или да тренират индивидуално. От 12 до 19 часа могат да излизат деца под 14-годишна възраст, придружени от един възрастен. 

Премиерът на Испания Педро Санчес представи във вторник план за деескалация срещу пандемията на коронавирус, който съдържа общо четири фази. Всяка от тях ще продължи приблизително две седмици. От понеделник, 4 май, влиза в сила Фаза 0. Докато тя е в сила, ще е позволено на непълнолетните да напускат с двамата си родители, индивидуални спортове и разходки на възрастни хора, както и разходки с хора с увреждания. По време на тази фаза използването на автомобила ще остане ограничено - до магазина или да се поръча храна за вкъщи. Допуска се по изключение в колата да пътуват двама души - по един на всеки ред, информира abc.es. 

На 11 май Испания ще влезе във Фаза 1. Малките магазини вече могат да се отворят, но при строги мерки за сигурност, както и местата за поклонение. Също могат да се отворят туристически места за настаняване, тераси и пазари (макар и всички с много ограничен капацитет). Ще са позволени пътувания, но само в една и съща провинция, като се премахма изискването в колата да пътуват по един човек на предните и на задните седалки.

Ако всичко върви по план, Фаза 2 ще започне в понеделник, 25 май. Тогава могат да отворят търговски центрове, ресторанти, изложби, кина и театри, но с ограничен капацитет. Придвижването извън провинцията ще продължи да бъде забранено, но хората ще мота да отидат до вилата си в съседната провинция. Испанците ще могат да посетят своите роднини, стига да не са в някоя от рисковите групи, както и да заведат децата в центрове за обучение или образование.

Във Фаза 3, насрочена за 8 юни, ще бъдат разрешени концерти на открито, ще се открият фитнес зали, дискотеки и нощни барове. Можете дори да се отиде на плаж, като се спазват мерките за сигурност и капацитетът в магазините и ресторантите ще бъде увеличен. Ще е позволено посещението на концерти или спортни събития, но с ограничен капацитет на залите. Всяко движение, което не се регулира от плана, ще бъде санкционирано.