5000 лв. ще дари Българският лекарски съюз /БЛС/ на семейството на  д-р Илиана Иванова от Сливен. 43-годишната инфекционистка е първият медик, станал жертва на COVID-19 в България.Младата жена издъхна на 1 май вечерта в сливенската многопрофилна болница.

Преди минути БЛС съобщи на официалния си сайт, че стартира дарителска кампания за набиране на средства за семействата и близките на починалите медици в битката с COVID-19.

Първата вноска по сметката  ще бъде направена за семейството на д-р Иванова, която загуби битката с болестта, уточняват от съюза.

"В моменти като този по-важно от всякога е да останем заедно и да си помагаме! По-важно от всякога е да бъдем сплотени като съсловие и като общество и да не оставаме безучастни към болката на другите! По-важно от всякога е да покажем, че заедно можем да се справим и да помогнем!", се казва в обръщението на БЛС. Съюзът уточнява, че подробности за дарителската сметка и как може да бъде помогнато на семействата и близките на починалите медици ще бъдат оповестени в началото на седмицата.

Съюзът изказва  съболезнования на семейството и близките на починалата д-р Илияна Иванова, както и на колегите й от МБАЛ Сливен. 

Съпругът на починалата лекарка също работи в инфекциозното отделение на сливенската многопрофилна болница и  е сред медиците на първа линия в битката с коронавируса .