Жив или мъртъв е Ким Чен Ун? Само шепа хора, сред които съпругата му Ри Сол Джу и сестра му Ким Йо Чен знаят това, твърди дезертьор от КНДР. Японска телевизия обяви, че той е 99% мъртъв, а Тръмп съобщи, че знае много добре какво е състоянието му, но няма да каже. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се появи на откриването на нов завод за фосфорни торове, предаде Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) днес. Събитието се било случило вчера. Официалният вестник на КНДР "Нодон синмун" публикува снимки на лидера, който е облечен в черно и се усмихва, докато прерязва лентата.

Малко фигури на световната сцена са по-интригуващи и ужасяващи от севернокорейския вожд. Като върховен лидер капризите му диктуват живота на 25 милиона граждани на страната. Той контролира арсенал от ядрени оръжия и балистични ракети, които могат да убият милиони по целия свят.

Ким Чен Ун екзекутира чичо си за предателство. Явно стои зад покушението над брат си, убит насред голямо международно летище. Лидерът на КНДР счита баскетболната звезда Денис Родман за един от най-близките си приятели. Президентът на САЩ пък го нарича Човека ракета заради любовта му към балистичните опити, а от година вече Тръмп се определя и за фен на Ким Чен Ун. Откакто дойде на власт след смъртта на баща си през 2011 г., Ким

бавно започна да

извежда КНДР

от десетилетия

изолация

Той позволи да се развиват някои икономически предприятия на свободния пазар и проведе драматични срещи лице в лице с лидерите на Китай, Южна Корея и САЩ.

И все пак 35-годишният Ким Чен Ун си остава пълна загадка за хората по света, както и неговото здраве, което се пази в най-строга секретност. Именно затова отсъствието му от големи събития през последния месец породиха съмнения за състоянието му. Някои твърдят, че е мъртъв, други - че е в мозъчна смърт, а трети смятат, че просто се крие от коронавируса.

“Изчезването на Ким Чен Ун от подсказва, че той

не може да стои

прав или да ходи

сам”, твърди

дезертьор от КНДР

пред Си Ен Ен. Според него отсъствието на лидера от честванията за рождения ден на дядо му Ким Ир Сен - основател на Северна Корея, и други важни събития говорят, че той е физически негоден. “Ким Чен Ун е не само лидерът на КНДР, но е и внук на Ким Ир Сен, в севернокорейските очи отсъствието му не е нормално”, казва беглецът.

Доклади твърдят, че Ким, който за последно е видян на 11 април, е претърпял операция на сърцето и сега е много зле или дори вече не е сред живите, но тези твърдения не могат да бъдат потвърдени. 

Според хонконгски медии той е получил инфаркт, който го е повалил на земята по време на обиколка из страната. Заради тежкото му състояние лекарите решили да го оперират веднага, а не да чакат доказани специалисти от Китай.

По време на операцията обаче хирургът бил изключително притеснен и ръцете му треперели, поради което сложил стент на сърцето на Ким за 8 минути, а не за една, както трябвало. Калпавата интервенция превърнала вожда в “зеленчук” и той изпаднал в кома. По-късно на помощ се притекъл спецекип от доктори от Китай, но те нямало с какво да помогнат на лидера на КНДР, тъй като състоянието му било непоправимо. Японски медии дори са убедени, че той е починал.

Сателитни снимки показват, че Северна Корея изгражда

големи парадни

структури, които

може да са за

погребението

на лидера, подобно на невероятните събития през 2011 г., когато баща му Ким Чен Ир почина.

Здравословното състояние на Ким Чен Ун е обект на спекулации от много време, тъй като той е заклет пушач, обича да си пийва и да хапва обилно, а в последно време е качил 20-ина килограма. През 2015 г. е видян да изпива две бутилки шампанско “Кристал” и да маже любимото си швейцарско сирене ементал върху пържола от говедата порода “Кобе”, която струва 150 долара.

Хранителните навици на Ким са остро критикувани особено когато голяма част от населението на страната му е недохранено. Лидерът, който има цял екип от лични готвачи, се наслаждава и на множество други висококалорични и луксозни храни. Почитател е на деликатесна супа от перки от акула.

Бившият готвач на семейството на Ким - Кенджи Фуджимото, твърди, че диктаторът веднъж се похвалил, че е изпил 10 бутилки вино “Бордо” по време на хранене.

Стотици хиляди

бутилки коняк и

водка също редовно

се внасят в Пхенян,

за които се смята, че са свързани с Ким и елита на Северна Корея. Лидерът също обичал да му приготяват бургери в западен стил - като от “Макдоналдс”. Дори се смята, че е говорил с Доналд Тръмп за възможността веригата за бързо хранене да отвори своя закусвалня в Северна Корея.

Фамилията на Ким има дълга история на сърдечносъдови заболявания. И дядо му Ким Ир Сен, и баща му Ким Чен Ир починаха от внезапни инфаркти, а баща му дори претърпя опустошителен инсулт през август 2008 г. - три години преди смъртта си.

На среща през април 2018 г. южнокорейски съветник по националната сигурност казал на Ким: “Какво ще кажете да спрете пушенето? Това е лошо за вашето здраве”. След което съпругата на вожда Ри Сол Джу, която присъствала, плеснала одобрително с ръце и вметнала: “Винаги го моля да се откаже от пушенето. Но той никога не ме слуша”.

Заради сериозното му

затлъстяване

и страстта

към цигарите

лекари смятат, че Ким страда от диабет, високо кръвно и повишен холестерол. Ким Чен Ун демонстрира също симптоми, съответстващи на фокалната дистония - неврологично заболяване, което причинява неволни движения. Това може да обясни честото странно движение на лявата му ръка, когато седи.

През 2014 г. любовта му към питиетата и сиренето доведе до пристъп на подагра, което бе и първото му изчезване от обществото, подхранило отново слухове за здравето му.

Сеул и Вашингтон опровергаха слуховете, че Ким е тежко болен или мъртъв, но казаха, че само семейството на върховния лидер и най-близките му помощници знаят истината. Дипломати пък предполагат, че той е отседнал в частна вила на източния бряг на страната, след като редица хора около него са били тествани положително за коронавирус. За това свидетелстват и сателитни снимки, които показват как влакът на Ким се движи в района на ваканционната му резиденция в град Вонсан. Освен това кадри разкриват и движение на лодките, използвани само от лидера на КНДР. Пхенян също отрече твърденията, че той е починал, и разпространи негови поздрави към работници в страната.

Кой е Ким Чен Ун?

Той е най-малкият

син на бившия вожд

Ким Чен Ир от

третата му съпруга

- балерината Ко Йон Хи

Сам се определя, че е от кръвната линия Пекту - термин, измислен в КНДР, за да се легитимира наследяването на властта. Пекту е свещена планина в Северна Корея, където основателят на страната Ким Ир Сен е водил партизанската война, а синът му Ким Чен Ир е бил роден. Когато иска да наблегне на важни политически решения, Ким Чен Ун отива там. Именно честите му походи към планината напоследък отключили здравословните му проблеми, тъй като не издържал на натоварването.

Смята се, че севернокорейският лидер е роден на 8 януари 1984 г. Малцина вярвали, че именно малкият Ким ще наследи властта в голямото семейство. Още като хлапак той е изпратен да

учи в Швейцария

под фалшива

самоличност

Наричан е Пак Ун и се твърдяло, че е син на служител в севернокорейското посолство. Посещавал английското езиково международно училище в Гюмлиген, близо до Берн. Живеел в пансион заедно със сестра си Ким Йо Чен, където двамата стават много близки, а това определя и нейното бъдещо развитие във властта.

“Беше забавен”, казва бившият съученик на Ким Марко Имхоф пред в. “Мирър” през 2011 г. “Имаше чувство за хумор, добре се разбираше с всички, дори с учениците, идващи от страни, които бяха врагове на Северна Корея. Политиката беше тема табу в училище, затова спорехме за футбол с него”, казва друг бивш съученик на вожда на КНДР. Някои негови съученици обаче казват, че Ким винаги се притеснявал да отговаря на въпроси в клас и често се карал с децата.

“Ритна ме в краката

и дори се изплю

върху мен”,

твърди съученичка. В детските си години Ким Чен Ун е определян като интровертна личност, избягващ контакт с момичетата. Обичал да носи спортни екипи на “Адидас” и кецове от “Найк”.

 

 

 

 

 

 

Младият кореец имал плакати на Майкъл Джордан по стените си в швейцарския пансион. Въпреки че бил с наднормено тегло от малък и сравнително нисък, той бил приличен баскетболист.

“Той беше жестоко конкурентен играч, много експлозивен. Мразеше да губи. Печеленето беше много важно за него”, разказва бившият му съученик Никола Ковачевич.

След завръщането си в Северна Корея през 2007 г. Ким Чен Ун се записва във военния университет “Ким Ир Сен”. Бързо е повишен по веригата на политическото и военно ръководство, въпреки че няма опит и в двете. Първо става генерал, после заместник-председател на Централната военна комисия на управляващата Трудова партия и след това член на ЦК на партията.

С издигането си Ким започва да бъде сравняван с дядо си Ким Ир Сен не само по маниери, а и по прическа и външен вид. Медии дори твърдят, че Ким Чен Ун си е

правил пластична

операция, за да

засили още повече

приликата с

основателя на КНДР

Експерти от Северна Корея твърдят, че теглото на Ким всъщност е добре отигран ход, за да изглежда като своя почитан дядо. Твърди се, че Ким Ир Сен също е бил чревоугодник, като дори нареждал да дават бира на кравите му и да ги масажират, за да направят месото им по-свежо за консумация.

Когато баща му Ким Чен Ир почина от инфаркт на 17 декември 2011 г., синът наследи четвъртата по големина армия в света, ядрен арсенал и абсолютен контрол над Северна Корея. Той веднага протегна ръка и приюти по-големия си брат Ким Чен Чол, когото баща им смяташе за женствен и слаб.

Другият му брат Ким

Чен Нам говореше

против режима

и беше убит

с отрова през 2017 г. на международното летище в Куала Лумпур. Според съобщенията - по нареждане на Пхенян.

Сред най-доверените съветници на Ким Чен Ун в началото бяха леля му Ким Хун и съпругът ѝ Чан Сон Таек. Двойката имала нареждане от Ким Чен Ир да контролира военните и да помогне на младия лидер да укрепи позициите си, докато трупа опит.

В края на 2013 г. Ким Чен Ун обаче екзекутира чичо си, който беше обвинен в опит да поеме контрола над Северна Корея чрез военен преврат. Твърди се, че той бил съблечен и хвърлен на глутница гладни кучета пред погледа на 300 души.

Семейството на чичото пък е избито през следващите седмици. 

Лидерите в КНДР са много потайни, когато става дума за техните половинки, но Ким Чен Ун промени тази традиция и често води съпругата си Ри Сол Джу на значими пътувания.

Според бившия аналитик в ЦРУ Юнг Пак

Ким се оприличавал

на Джон Ф. Кенеди,

а жена си сравнявал

с Джаки

Кенеди заради маниерите ѝ и модерния ѝ гардероб. Според Пак вождът направил Ри “движеща се реклама” за Северна Корея като модерна, просперираща страна с водни паркове и ски курорти. За севернокорейското първо семейство се смята, че има 3 деца. Ри Сол Джу е неотлъчно до мъжа си по време на големите визити в Китай. Облечена в прилепнали рокли в ярки цветове, тя напълно затвърди ролята си на първа дама. Нещо тотално различно от управлението на дядото на Ким - яростен противник на грима и красивите рокли, като по негово време било незаконно жените да носят панталони, когато не са на работа.

Подобно на Джаки Кенеди, Ри е бляскава и всеотдайна съпруга, която възхвалява материалната и потребителската култура, която Ким, изглежда, активно популяризира.

През март 2018 г. след години на ракетни изстрелвания и ядрени опити и агресивно поведение срещу Южна Корея и САЩ Ким Чен Ун смени позицията. Той

покани Доналд

Тръмп на среща,

за да обсъдят ядреното разоръжаване на КНДР, което впоследствие доведе до историческа първа среща между лидери на двете страни и подписване на споразумение, което призовава за установяване на нови отношения между САЩ и КНДР и изграждане на стабилен мир на Корейския полуостров. Двамата проведоха още една среща във Виетнам, а после се видяха за кратко в демитализираната зона между двете Кореи. Ким се срещна и с южнокорейския президент Мун Дже Ин.

Това бяха и първите стъпки на севернокорейския вожд към отварянето на страната към света, което според експерти е било продиктувано от многото санкции срещу КНДР и високото ниво на бедност.

Ким Чен Ун пътува също до Русия и Китай, където говори с президентите Владимир Путин и Си Цзинпин. Той дори се появи на пресконференции и отговори на актуални въпроси от чужди журналисти по телевизията на живо - нещо напълно нечувано допреди няколко години.

 

 

Любимката на татко

ще поеме КНДР

Любимката на татко - така най-често е наричана сестрата на Ким Чен Ун. 

Ким Йо Чен печели прозвището си заради любовта на баща им Ким Чен Ир към нея, който ѝ се възхищавал заради желанието ѝ да се занимава с политика от малка.

31-годишната Ким Йо Чен е решена да стане първата жена лидер в 72-годишната история на страната. Точно като по-големия си брат тя прекарва няколко години в обучение в Швейцария. Твърди се, че тези години на изолиран лукс в Алпите са засилили връзката между брат и сестра, което през последните години се превърна в тяхна

споделена любов към

разработката на оръжия

и авторитарното управление. По-късно тя придобива диплома от университета “Ким Ир Сен” - или по инженерство, или по компютърни науки.

За пръв път сестрата попада във вниманието на света на погребението на баща си Ким Чен Ир през декември 2011 г., където според мнозина е имала водеща роля в организацията, въпреки че не е в комисията, която го осъществява.

Оттогава Ким Йо Чен се изкачва стремглаво по високите етажи на управляващата комунистическа Трудова партия на Корея. Застава плътно зад брат си заради влошеното му здраве през октомври 2014 г. и оттогава изгражда ролята си на движещата сила зад образа на Ким.

По време на публични събития тя редовно е виждана редом до брат си, а освен това е участник в преговорите с Вашингтон и Южна Корея, където медиите

я наричат “Иванка Тръмп

на Северна Корея”

Попада в центъра на вниманието и на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Южна Корея през 2018 г., когато представя делегацията на Пхенян и стои до южнокорейския президент Мун Дже Ин. Експерти в Сеул обаче смятат, че ако тя поеме управлението, ще ръководи с железен юмрук, тъй като трябва да се доказва, а и много често новите лидери са убедени, че трябва да са по-строги от предишния.

Смята се, че е омъжена за сина на Чо Рьон Хе, церемониалния държавен глава на Северна Корея и втори по сила човек в страната. Това също допълва картината, че няма да има друг претендент за наследник за лидерското място.

Ако действително Ким Йо Чен е в готовност да бъде следващият лидер, очаквайте да видите пропагандистите на Северна Корея, бързащи да

възхваляват нейния

интелект, характер

и постижения,

пишат западни медии.

На второ място в класацията за нов лидер е по-големият брат на Ким Чен Ун - Ким Чен Чол, но той никога не е проявявал интерес към политиката или каквато и да било власт. Това, което се знае, е, че дълбоко се интересува от Ерик Клептън, а баща им лично казал, че не иска да го вижда на лидерското място, тъй като бил прекалено женствен. Освен това също имал редица здравословни проблеми като брат си.

Сред възрастните мъже в семейството остава и Ким Пхьон Ир, полубрат на бившия лидер Ким Чен Ир, който прекарва три десетилетия в Европа като дипломат в полуизгнание. Въпреки това той се върна в Пхенян миналата година и може да се разглежда като съперник на сегашната управляваща линия.