43-годишната д-р Илиана Иванова, която е първият лекар, издъхнал от коронавирусна инфекция у нас, е починала в инфекциозното отделение на сливенската болница, където работи и нейният съпруг.

Двамата имат малко момченце. 

Колегите й са се борили до последно за живота на д-р Иванова, но заболяването се е развило мълниеносно и тя е била интубирана, но снощи дошъл фаталният край. Лекарката, която не е имала придружаващи заболявания, е била специалист по педиатрия и инфекциозни болести. 

"Загубихме първия ЛЕКАР в битката с COVID-19, д-р Илиана Иванова от инфекциозно отделение на МБАЛ-Сливен. Дълбок поклон пред всеотдайността й! Светла памет и искрени съболезнования на близките и семейството й!". Това написа в социалните мрежи д-р Ваня Косева от Ямбoл, която живeе и работи в Пловдив.

Постът й предизвика серия коментари и съболезнования до семейството на 43-годишната д-р Иванова. Мнозина посочват, че лекарката е починала на работното си място, докато други обясняват по телевизиите, че "всичко е точно и всички сме глупаци, които се страхувaт от грипчето.

"За всички, които привеждат в доказателство цифри и статистика, че нямало нищо сериозно - дайте си сметка, че когато статистиката включва вас или ваш близък - става ТРАГЕДИЯ. Бъдете благодарни, че сте извън статистиката (за сега), но НЕ бъдете неразумни!", призовава още д-р Косева.

Общият брой към днешна дата на заразените с Covid-19 e 1588 души. Починалите са 69.

Регистрираните случаи при медицински персонал са 174. Четири са новите случаи, установени, както следва: в София - 3; в Плевен - 1.