Лихвите по евровите депозити на бизнеса отново станаха отрицателни. По левовите сметки все още са положителни, но се наблюдава спад. Успоредно с това вече намалява и стойностният обем на влоговете, показват данните от лихвената и паричната статистика от БНБ за март.

Доходът по евровите депозити през март достигна -0.03%, отбелязвайки спад спрямо януари и февруари, когато беше положителен.

Припомняме, че българският бизнес започна да държи пари на влог с отрицателна доходност още от септември 2019 г., като тази тенденция бе спряна временно в началото на годината. Лихвите по левовите депозити за бизнеса също намалява спрямо февруари до 0.02%, като за изминалите две години толкова ниска стойност не е достигана.

При неблагоприятните условия за вложенията на бизнеса в банките и в началото на кризата, свързана с мерките за ограничаване на коронавируса у нас, депозитите на фирмите намаляват с 26 млн. лв. спрямо февруари. Редица бизнеси преустановиха дейност в средата на месеца след заповедта на здравния министър за затваряне на някои търговски обекти, а други имат разрешение да работят, но търсенето е ограничено и заради това въвеждат намалено работно време.

Една от най-мащабните държавни мерки по време на извънредното положение - схемата "60/40", изисква бизнесът да плати 40% от заплатите и осигуровките на служителите си, докато държавата поема останалите 60%. При липса на дейност и приходи, за да може бизнесът да отговори на изискването на мярката, вероятно ще разчита на спестяванията си, предположи социалният министър Деница Сачева в интервю за Nova днес и това се показва и в разчетите на БНБ.

Лихвите по кредитите за бизнеса също намаляват спрямо началото на годината. Изключение правят големите заеми над 1 млн. евро, договорени в левове, чиято лихва расте с 0.46 пр. пункта за месец (до 3.51%). Най-осезаемо намаляват лихвите при по-малките кредити, до 1 млн. евро, договорени в левове - с 0.17 пр. пункта (до 2.98%).

Ръст се наблюдава и по някои кредити в евро за физически лица. Лихвите при потребителските еврови кредити растат с 0.53 пр. пункта (до 4.43%) спрямо февруари, а тези по други еврови кредити - с 1.50 пр. пункта (до 4.44%).

С изключение на евровите потребителски кредити, цените на останалите намаляват през март спрямо месец по-рано. Годишният процент на разходите по левовите потребителски кредити намалява с 0.36 пр. пункта (до 9.00%), а по жилищните - съответно с 0.07 пр. пункта за левовите (до 3.19%) и с 0.09 пр. пункта за евровите (до 3.80%).