Цените на имотите за момента остават без съществено изменение, а продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Това е един от изводите за пазара на имоти в София през първото тримесечие на 2020 г., изготвен от имотната агенция Bulgarian Properties.

В анализа се посочва, че купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките.

Друг тренд, който отчитат от имотната агенция, е големият интерес към тристайните апартаменти. През първото тримесечие на 2020 г. търсенето им се увеличава и дори сключените сделки за такъв тип имот се изравняват с тези за двустайните апартаменти, които обичайно са по-предпочитани. За разглеждания период 47% от всички закупени домове в София са тристайни. Точно толкова са и двустайните жилища. Останалите около 5% са едностайни или многостайни.

„Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като продължава интересът към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство. През последните 2 месеца нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда“, става ясно още от доклада на компанията.

Там се посочва още, че до средата на на март, когато беше въведено извънредното положение, е имало голяма активност на имотния пазар в София и ускоряване на ценовия растеж до около 4% на годишна база. След това е последвало отдръпване на пазарните участници, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка до преминаване на епидемията.

„Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Според данните на Агенцията по вписванията през първото тримесечие в София са вписани 5 285 имотни продажби, или с 6.3% по-малко спрямо същия период на 2019 г. Това са данни за нотариално изповядани покупко-продажби, а не само за сключени през периода сделки.

„Този спад има обективни причини и се дължи на извънредното положение и специалния режим на работа на нотариусите, на невъзможността за явяване за нотариално изповядване и отлагането на сделки, както и на все още големия дял на новото строителство в продажбите в София - сделки, които ще бъдат вписвани при прехвърляне на собствеността“, обясняват от компанията.

Предпочитани квартали

Най-голяма активност се отчита в традиционно предпочитаните квартали като "Витоша", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Дианабад," централните частни на София, включително широк център – Зона Б-5, Б-18, "Банишора". Към тях се добавят и големите жилищни комплекси "Младост", "Люлин" и "Надежда", към които винаги има сериозен интерес. По данни на компанията за разглеждания период цените на имотите в столицата са били с 4% по-високи в сравнение с година по-рано. 

А средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2020 г. са:

• Манастирски ливади – 1090 евро/кв.м.

• Витоша – 1034 евро/кв.м.

• Кръстова вада – 1250 евро/кв.м.

• Дианабад – 1290 евро/кв.м.

• Център – 1420 евро/кв.м.

• Лозенец – 1900 евро/кв.м.

• Банишора – 1030 евро/кв.м.

• Младост – 1150 евро/кв.м.

• Надежда – 945 евро/кв.м.

• Люлин – 710 евро/кв.м.

„След въвеждането на извънредното положение се повишава интересът към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея, с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито“, съобщават още от компанията.

Tенденции към края на месец април

От средата на април се забелязва раздвижване на пазара след първоначалната „пауза“, на която беше поставен вследствие на извънредното положение. От имотната агенция твърдят, че хората вече са се пренастроили към новата реалност и започват да възобновяват действия по изпълнение на своите планове и бизнес задачи

• Пазарната активност се възстановява – за това говори нарастващият брой запитвания за имоти, които се върнаха на нивата от преди кризата. Наред с виртуалните огледи, започват да се провеждат и все повече присъствени огледи на имоти, без които трудно би се стигало до сделки.

• Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така, особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.

• Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата. „Все пак, повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процентът на самоучастие и обезпеченията“, уточняват от Bulgarian Properties.