„Работната среда за журналистите в България се влошава заради поляризиращия се характер на обществения дебат, откритата враждебност на политиците на власт и непрекъснатите атаки върху независимите медии чрез административно и съдебно преследване, както и физически заплахи“. Това се казва в доклада за миналата година на организациите „Платформа за насърчаване на журналистиката“ и „Безопасност на журналистите“.

В него подробно се описва и случаят със съдебния репортер и водещ на „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„През септември БНР бе разтърсено от серия скандали“, се казва в частта, посветена на случая със свалянето на съдебния репортер Силвия Великова от ефир. В доклада се цитират думите на нейни колеги за оказван натиск от ръководството на радиото заради критичните й репортажи срещу назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев.

След това се описва спирането на сигнала на радиото в национален мащаб за пет часа, мотивирано като „техническа профилактика“ и  по-късно довело до отстраняването от СЕМ на тогавашния генерален директор Светослав Костов.

В документа се подчертава, че собствеността на медиите е неясна, а медийният пазар е в ръцете на олигарси, които използват медиите за упражняване на политическо влияние и за да нападат и клеветят съперници и критици.

„Огромната част от дистрибуторската мрежа за вестници е под контрола на един конгромерат, който е собственост на един политик. Независимите журналисти и медии редовно са подложени на заплахи - лично и онлайн“, се казва още в доклада.

Като конкретни примери се посочват случаите с принудените да напуснат „Нова телевизия“ трима разследващи журналисти, след като тя е станала собственост на олигарх, близък до правителството.

Друг цитиран случай е с колегата Росен Босев от в. „Капитал“, осъден да заплати 1000 лева за клевета от тогавашния председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Като още един пример е дадено разследването срещу главния редактор на „Бивол“ Асен Йорданов и репортера Атанас Чобанов на Върховната касационна прокуратура, след публикации за съмнителни сделки с недвижими имоти, в които са замесени тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и неговият тогавашен заместник Иван Гешев.