Ден след като стана ясно, че изпитните дати за матурите най-вероятно ще бъдат повторно промени и отложени за месец юни, един въпрос продължава да вълнува родителите – ще се връщат ли децата им в клас до края на учебната година, след като подобни варианти вече се обсъждат при евентуална отмяна на извънредното положение в страната. Родители, преподаватели и директори призовават учебната година да приключи дистанционно за всички класове, а седмокласниците и зрелостните да присъстват физически на националното външно оценяване и матурите. 

Преподаватели и родители споделят позицията, че децата не трябва да се връщат в класните стаи до края на учебната година, а физическо присъствие да се изисква от седмокласници и зрелостници единствено в деня на националното външно оценяване и матурите.

Вторият сценарий е учениците от тези класове да се върнат в клас една седмица преди изпитните дати, за да могат да преговарят най-важното от материала с учителите си.

Ирина Миланова е майка на седмокласничка. Категорично не одобрява връщането на децата в училище с мотива:

"Има голям шанс да се заразят, да заразят и нас, да заразят учителите и по веригата много хора. И физически да не могат да присъстват на матурите, което за седми клас е изключително важно".

Миланова е майка на още двама ученици и наблюденията ѝ сочат, че дистанционното обучение затруднява децата, а връщането им на този етап в училищна среда ще им причини допълнително напрежение:

"Децата са с пъти по-изморени. Много трудно се стиковат нещата относно ползването на различните платформи, относно физическо пространство, за да седнат спокойно и да учат, относно самата комуникация и интернет връзката. Все пак нещата се регулираха вече. Тъй като наближава завършването, няма смисъл от някакви радикални промени. Те са малки още, тяхната психика е по-чувствителна. Не са толкова адаптивни като нас. Трябва да ги осмислят и да преодолеят тези промени, затова трябва максимално комфортно да им е".

Родителите се надяват, че в най-кратки срокове окончателно ще бъде обявен учебният материал, който ще залегне в изпитните материали.

Според преподавателят по български език и литература от Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" Зорница Танчева дистанционното обучение дава добри резултати и учениците могат да се явят директно на изпитните дати, без необходимост от провеждането на консултация в класната стая:

"Нещата все още не са стигнали до момента, в който всички да бъдем спокойни и да се върнем в класните стаи. Учениците се подготвят дистанционно и смятам, че обучението е успешно. Правят се много пробни матури и смятам, че ще се справят, дори да отидат само на конкретните дати".

Според Танчева е желателно учениците да бъдат облекчени от част от материала, преподаван през втория срок:

"Децата към момента са спокойни и очакват крайното решение, за да знаят към какво да се фокусират".

В допълнение преподавателят отбеляза, че няма никаква пречка децата от останалите класове да завършат дистанционно и оценките им ще бъдат оформени, ако учебната година приключи онлайн. Тя обясни, че материалът е бил структуриран още преди началото на извънредното положението заради обявената грипна ваканция и към момента няма пропуснати знания.

На този фон от "Асоциация Родители" алармират, че има ученици, за които връщането обратно в училище е наложително. Изпълнителният директор на организацията Яна Алексиева обясни, че получават сигнали от родители, които алармират, че дистанционната форма на обучение не е сработила на места и децата им не са подготвени за предстоящите изпити.

Но връщането в класните стаи преди края на учебната година задължително трябва да бъде съобразено с епидемичната обстановка:

"Със сигурност не си представяме връщане на 25 деца в една класна стая. Има различни варианти - малки групи по 5 деца в клас, викани само по предметите, по които ще държат изпити, да бъдат в различни смени, за да могат децата отново да се върнат и да получат достъп до учителите си".

Директорът на 23-то средно училище "Фредерик Жолио Кюри" Нина Чанева обясни че е невъзможно подобна организация да бъде създадена в класната стая:

"категорично заявявам, че няма как да се направи 2-метрова дистанция между учениците, че да бъде реално проведен обезопасен учебен процес. Учениците не трябва да се връщат физически в периода на месец май".

Чанева маркира още няколко въпроса, свързани с физическото присъствие на децата в училище:

"Ако при връщането се случи така, че на следващия ден някой се разболее и бъде идентифициран като заразител, не следва ли от това веднага да бъде затворено училището?". Тя коментира още, че средната на педагогическите специалисти е към 60 години: "В педагогическите екипи те носят своите страхове, натрупани във времето, за жива комуникация с учениците на този етап. Допускам, че в много училища учителите ще излязат в болнични".

Междувременно родители на седмокласници настояват за допълнителни дати за националното външно оценяване. В писмо до просветния министър необходимостта от резервни дати се мотивира с аргумента, че заради пандемията е твърде вероятно броят на болните или карантинирани седмокласници да нарасне, а ако изпуснат датата за изпит, това ще обезсмисли положения от тях седемгодишен труд.

Родителите припомнят, че през 2012 г. вече е имало такъв прецедент, когато след силното земетресение в Перник седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата.

Предложението се подкрепя от страна на училищните ръководства. Директорът Нина Чанева:

"Винаги е имало такива моменти, поради някаква причина дете в 7 клас да не се яви. Можем да определим някаква дата и вече специалистите ще кажат дали да е с 14 дни разсрочено, или нещо друго да предложат".

Премиерът Бойко Борисов постави срок на просветния министър до 10-ти май, да предложен план за приключване на учебната година за учениците от всички класове. Потърсени за коментар от Министерството на образованието обясниха, че в момента усилено се работи и се търси най-успешният вариант.

Ефектът от отварянето на училищата беше коментиран и от Националния оперативен щаб. Генерал Венцислав Мутафчийски е категоричен, че връщането на децата в училище крие рискове:

"Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемичната обстановка".