Цената на петрола падна в понеделник и това е признак, че складовете от суровината в световен мащаб се запълват доста бързо. Това пък е знак, че свиването на производствата няма да бъде достатъчно, за да се навакса срива в търсенето, причинен от коронавируса, пише Reuters.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) отчетоха значителни загуби, след като данните показаха повишаване на запасите в САЩ до 518.6 млн. барела през седмицата до 17 април, което е близо до рекорда от 535 милиона барела, установен през 2017 г. Междинните фючърси на WTI паднаха със 7.2%, до 15.72 долара за барел, докато цената на европейския сорт Брент падна с 1.5% до 21.11 долара за барел.

През изминалата седмица фючърсите на петрола отбелязаха трета поредна седмица на загуби, като цената на сорт Брент се понижи с 24% за разглеждания период, а WTI - с около 7%. Точно преди седмица – на 20 април дори  майските фючърси на американския нефт достигнаха безпрецедентната отрицателна територия от -37 долара за барел, докато сорт Брент падна до най-ниското си ниво от две десетилетия насам.

„Нарастването на запасите и слабото търсене оказват огромно влияние върху „настроението“ на цените“, коментират анализаторите на ANZ.

Прогнозите на анализаторите са, че производителите може и да не успеят да намалят достатъчно бързо количествата на продукцията си, за да увеличат цената. Особено на фона на задаващата се икономическа рецесия заради пандемията от коронавируса.

Припомняме, че съгласно споразумение, договорено между Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия и Азербайджан, от май предстои свиване на добива на „черно злато“ с 9.7 млн. барела на ден. Щетите от наводнението на петролния пазар са толкова големи, че Кувейт не изчака сделката да влезе в сила от 1 май и още в четвъртък обяви, че започва да намалява доставките си на петрол.

Тъй като световните хранилища на петрол се запълва бързо, а търсенето намалява с около 30%, тези прекъсвания засега се оказват твърде незначителни, за да балансират пазара.