Омръзнало ви е от медии? Смятате, че ви заблуждават? Само почакайте. Както мечтата на Грета Тунберг за чиста планета се сбъдна по най-ужасяващия начин за сметка на убити икономики, милиони безработни и разбити съдби, така ще рухне и този блян.

Раят на "журналистите" от социалните мрежи, инфлуенсърите, наглите лобисти и онлайн търговци е пред вратите ни.

Това е новият свят, който се изгражда сега. В него

всичко е в

черно и бяло

- събуждате се, поглеждате в официоза - примерно фейсбук или туитър и се наслаждавате на клипа как някакви азиатци си вървят по улицата и изведнъж падат покосени от смъртоносния вирус. След това се включва любителска камера от метрото - там е същото, най-много са "починалите" на летището.

По-надолу виждате клип, на който нагла китайка продължава да яде сурови прилепи. Дописката призовава хората по цял свят да изгонят китайците, като заглавието е на фона на клипа от Тайланд отпреди няколко години, в който дама обяснява какъв деликатес всъщност е малкият бозайник.

По-надолу друга новина:

“Шок! Хората спират да пазаруват

- коронавирусът се задържа в храните повече от месец. Херметизирайте жилищата, той е и във въздуха!”

Или: “Паника! Масово разбиват магазините.” По-предприемчивите отдолу могат да добавят карта с всички обекти, в които все още има продукти от първа необходимост, и да добавят линк към "Последни бройки - кирки, брадви, шлемове и очила на половин цена".

Няколко ефектни поста във фейсбук могат да направят чудеса и неандерталската ни ДНК да се събуди с такава страшна сила, че след здравната система може да се огъне и системата на сигурността.

Не ви се вярва, че социалните медии без коректив могат да обърнат една държава наопаки? Спомнете си колко поста бяха необходими на ромите в Сливен, за да изкарат масово децата си от училищата, когато ги манипулираха, че някой ще дойде да им ги отнеме и ще ги продадат на бездетни чужденци. Спомнете си колко усилия дни наред бяха необходими, за да пуснат малките отново в час.

Още по-опасно поведение провокират

нароилите се измислени сайтове,

които се рекламират най-вече чрез социалните мрежи. Когато пускат шокиращите си съобщения, те се позовават на утвърдени медии и институции: "България остава без училища, магазини и транспорт", "Цените на бензина скачат четири пъти!"

Те са част от медиите, които тези дни по всички възможни канали разпространяваха клип,

внушаващ, че коронавирусът

е конспирация

в световен мащаб - камерата на телефона първо показваше "болниците в Италия", които били празни. Естествено, никой не може да провери кадрите кога са снимани и къде, но за любителите на конспирации това е предостатъчно.

Затова "репортерът" им дава още и още. Той пренася камерата в Ню Йорк, за да интервюира шофьор на "Спешна помощ". Въпросът му е: "Колко случая с коронавирус видяхте през последния месец?", а човекът усмихнат отговаря: "Трима." Къде са тогава всички тези хиляди болни, за които ни съобщават, къде са умиращите хора, пита "журналистът" и обявява, че тръгва из нюйоркските болници на проверка.

Влиза в луксозна клиника, а пред камерата му минава само една сестра и авторът на клипа прави извода: Тук е спокойно, няма никого, абсолютно никого!"

След това започват въпросите, предназначени само за най-тъпите, които дори от клипа няма да се сетят какво им се внушава -

кой е авторът на този световен заговор,

кой измисли тази конспирация, каква е целта й и други подобни.

Лобистите и търгашите също се възползваха. Преди около месец се разпространи новината, че приемът на популярен медикамент за понижаване на температура може да се окаже смъртоносен за хората, заразени с вируса.

Официално новината бе опровергана от утвърдените медии и немски лекари, но те вече са изчезващ вид - колко души ще се заровят да търсят достоверна информация? 

След медикамента, чиито продажби бяха занулени, сега на ред идват рибата и морските дарове. Именно те разнасят смъртоносния щам на вируса и причината е, че в Ухан е била изпусната бактерията “Синтия”, твърди руски медик.

Бактерията е известна

с това, че поглъща нефтените разливи

Според лекаря тя успяла да проникне в риби, скариди, миди, а на морския пазар в Ухан се комбинирала с вируса от прилепите. И тъй като тази бактерия поглъща всичко и е смъртоносна за човека, затова и вирусът, и морските продукти вече могат да убият човек. Разбира се, в тази паника никой не обръща внимание на факта, че бактерията е ДНК, а вирусът РНК и комбинацията е невъзможна, но за любителите на социалните медии това няма никакво значение. Няма значение и фактът, че "Синтия" може да вирее само в много, много топли води като Мексиканския залив например.

Разбира се, не всички "репортери" в социалните мрежи са злодеи. Някои смятат, че имат кауза, и я преследват като стрелката на компас. Спомнете си двамата китайски влогъри, които в първите дни на карантината в Ухан започнаха да обикалят по болниците и улиците. Фанг Бин и Цен Чуиши твърдяха, че показват истинското лице на кризата, записваха трагични истории на хора и призоваваха уханците на бунт. Прокарваха тезата, че с карантината всички ще умрат, че китайците трябва да се събудят и да свалят властта в Пекин.

Интересно какво щеше да стане, ако каналите им не бяха замлъкнали - единият обяви, че е болен от вируса, и повече не се появи, а за другия

имаше съмнения,

че е арестуван

Днес можем само да гадаем каква щеше да е съдбата на китайците, ако ги бяха послушали и бяха излезли на улиците, плъзвайки навсякъде в пика на епидемията. С население от 1,4 млрд. души всеки сам може да изчисли колко горе-долу биха били жертвите. Да не говорим колко години щяха да са необходими на икономиката и страната да се възстанови от опустошителните щети. Независимо дали за някои мерките са добри или лоши, дали данните са фалшиви или не, все пак първоизточникът на заразата Китай отново отвори границите, ресторантите, а предприятията и заводите се връщат към обичайния си ритъм.

От тази гледна точка идеите на влогърите може да са били искрени и благородни, но можеха да убият стотици хиляди хора.

За страни като България отказът от официални медии е още по-опасен, защото тук както никъде по света е разпространено масовото схващане, че властта е малоумна и че всеки трябва да я бойкотира докъдето му стигат силите.

От тази гледна точка ние сме перфектната мишена за всички разузнавания с интереси на Балканите - те спонсорират малки сайтове, плащат на инфлуенсъри и лобисти в мрежата, за да водят българите за носа накъдето им кажат. Насаждат се такива психози по различни въпроси, че в един момент, ако карантината продължи по-дълго от очакваното, ще се докараме до абсурда да зъзнем от студ, топлейки се със свещи. Но именно тази отказала се да мисли част от обществото е идеалният лост да натискаш избраното правителство - с просто око се вижда, че дори някои добри инициативи са блокирани по безпардонен начин от екзалтирана маса, която вярва само на информации от социалните мрежи.

За да предотвратят всички тези нелепи явления и

за да държат вражеските шпионски централи далеч

от маргиналите в обществото, страните в Западна Европа винаги са полагали специални грижи за печатните и електронните медии.

Тези дни австрийското правителство отпусна пакет от 32 млн. евро, за да ги подпомогне в сегашната криза. За печатните издания средствата ще се отпускат според средния тираж за съответната седмица през миналата година. Благодарение на това за всеки продаден вестник кабинетът ще отпуска дотация от 4 евро.

Франция стана първата страна в Европа, чиято Комисия за защита на конкуренцията задължи Google да плаща на френските издателски компании и новинарски агенции за повторно ползване на съдържанието им. След жалбата на синдикатите на пресата технологичният гигант обяви, че ще се съобрази с тях и ще преведе необходимите суми. По отношение на грижата за медиите Франция е истински лидер в Европа.

Още президентът Никола Саркози разпореди администрацията и общините да направят

задължителни

абонаменти за вестници

и списания - всеки отдел. Допълнителна подкрепа за тях бе и решението на Саркози държавните служби да удвоят платените съобщения в печатните и електронните медии, включително обикновените прессъобщения.

Когато цените на пощенските услуги бяха повишени, Саркози обяви, че това няма да важи за медиите, които получават едногодишна отстъпка, а държавата вместо тях плати на пощите 12 млн. евро.

Великобритания освен за своите медии през тази и следващите две години реши да се погрижи и за независимите медии в Източна Европа и Западните Балкани. Тя задели пакет от 18 млн. паунда, а мотивът на външния министър Джереми Хънт бе, че едва 10% от населението в света имат достъп до свободни медии.

“Фейкновините и дезинформациите

продължават да подкопават и да дестабилизират", бяха думите му.

След като избухна заразата с COVID-19, Полша отпусна кризисен пакет от 500 млн. евро на радиото и телевизията. Гърция я последва с помощ за медиите от 11 млн. евро, Нидерландия всеки момент ще обяви пакета, Италия вече гласува да отпусне по 600 евро за журналисти на свободна практика. Една след друга страните-членки полагат всички грижи, за да имат достоверни медии.

Еврокомисията също обяви война на лъжливите новини, но тя не може да се води по принцип - като се преследват роящите се сайтове, каквито винаги ще има. Тази битка е абсолютно безсмислена, без да се подкрепят официалните медии, които спазват определен етичен кодекс, проверяват информациите от няколко места и работят по правила - светът да се отразява такъв, какъвто е. Докато ЕК не подпомогне коректните сайтове, вестници и телевизии, жълтите и измислените ще давят обществата в лъжите и манипулациите си. Както е известно, безплатен обяд няма.

За разлика от повечето страни в ЕС, които побързаха да се погрижат за медиите си, у нас ситуацията е доста по-драматична.

Точно преди карантината българските печатни медии се сблъскаха с друга, не по-малка криза. След фалита на разпространението вестниците и списанията все още нямат яснота точно как и къде ще се продават. На този фон дойде епидемията, която първо удари по продажбите. Седмица по-късно рекламните договори започнаха да се изтеглят лавинообразно. Оттук нататък

до колапса на независимите медии

има само една крачка,

а българското правителство е пред избор - дали иска да има коректни издания и електронни медии, които да отразяват света такъв, какъвто е?

Ако има нещо успокоително в тази ситуация то е, че все повече хора в социалните мрежи, когато попаднат на бомбастични "информации", питат дали това е вярно.

Безспорно предстои опасен експеримент на фона на статистиката в световен мащаб, че едва между 12 и 14% от хората са склонни да мислят самостоятелно. Така че изборът за политиците и обществото е между синьото и червеното хапче. Истинският свят, или измисленият.