Национален протест за сваляне на правителството обявиха от партия “Възраждане” за 14 май или “първия ден след отмяната на извънредното положение”. Възможно е протестът да не се състои, тъй като може да бъде отменено извънредното положение.

Това е поредният опит за организация на протест срещу мерките в социалните мрежи от 13 март. Тематиките на фейсбук групите, които призовават за протести, е различна, но това което ги обединява и създава амалгама от конспиративни теории са фалшивите новини. Голяма част от “новините” са описани на сайта от външната служба на ЕС - East StratCom Task Force euvsdisinfo.eu, който е създаден за борба с руската дезинформация. Изглежда обаче, че и кръгове в БСП участват в “помпенето” на социалното недоволство за да клатят “стабилността”.

Първите бунтове в света срещу мерките срещу разпространението на COVID-19 вече са факт. В САЩ в няколко щата излязоха да искат отмяна на мерките за социална изолация. В Парижки предградия, обитавани от малцинства имаше сблъсъци с полицията, а в Руския град Владикавказ в Северна Осетия нарекоха протеста срещу местното правителство “гладен бунт”.

За протести в България зоват антиваксъри, русофили, християни, фенове на алтернативната медицина, групите според, които Норвегия ще взима децата ни, националисти, 5G конспиратори и кой ли не.

Обединената конспирация

Обединяващата всички тези групи конспирация, в съкратен и преразказан вид е следната:

Действията срещу коронавируса целят населението на земята да бъде поставено под тотален контрол от Световното задкулисие. Това ще стане с измислянето на нановаксина, тя ще е задължителна, а с нея с в телата на всички ше бъде вкаран микрочип. Въвеждането на 5G ще позволи, чрез чипа да бъдем контролирани. Като главен виновник за създаване на нановаксината е сочен милиардерът Бил Гейтс, чиято фондация финансира изследвания и създаване на ваксини не само за коронавирус, но срещу много други болести.

Големия план на Световното задкулисие освен това предвиждал намаляване на населението на Земята до "оптималното" ниво от 1 милиард души, деиндустриализация на икономиката, ерозия на държавния суверенитет и в крайна сметка създаване на световното правителство, предназначено за пряк контрол на световното население.

От къде идват фалшивите новини?

“Новината” за Бил Гейтс и ваксината е проследена от създадената от външната служба на ЕС - East StratCom Task Force до няколко руски медии, които се позовават на различни конспиративни западни източници. Освен тях в българските групи често се позовават на Дейвид Айк, който е професионален създател на конспиративни теории и бивш футболист.

Според европейската редакция на Politico и друго медии в новия доклад на дивизията StratCom, който трябва да излезе тези дни се казва, че руски и китайски, „официални и подкрепяни от държавата“ актьори разпространяват сред аудиторията в Европейския съюз и съседните му страни дезинформация и „теории на конспирацията“ за новия коронавирус. Особено засегнати са „по-малките медийни пазари в и извън ЕС“, където „технологичните компании са изправени пред по-ниски стимули да предприемат адекватни мерки за противодействие“.

„Увеличаващият се брой доказателства предполага, че дезинформацията, свързана с коронавируса, може да има пряко въздействие върху общественото здраве и сигурност“, пише в доклада.

Българските играчи

Проверка на OFFNews във фейсбук показва, че се роят групите призоваващи към бунтове. Голяма част от тях са закрити и не се вижда цялото им съдържание. От част от чат прихванат и разпространен от младежката структура на ГЕРБ, двама от “бунтовните” активисти обсъждат кога ще им бъдат преведени парите за живите предавания в социалната мрежа, но не успяхме да удостоверим истинността на чата. Според източници от ГЕРБ голяма част от “троловете” са свързани с “Възраждане”, като партията върши работата и на БСП.

Не всички конспиративни български фейсбук групи са особено влиятелни, но някои са. Видяхме как евангелистки проповедници от ромските махали предизвикаха истерия и в няколко града роми спряха децата си от училище през октомври след контролирано изпуснат слух, че ще им вземат децата и ще дадат за осиновяване в Норвегия. Някои от модераторите на “бунтовните” групи видимо живеят в ромски махали и са евангелисти.

Най-влиятелната група е РОД “НАЦИОНАЛНА ГРУПА - РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”. Тя има близо 15 000 фена и 16 583 души я “следват”. Възникналата като протестна група срещу Истанбулската конвенция, тя вече е под контрол на няколко модератора и има връзка с крайно консервативни евангелистки църкви. След протести организирани от групата бе отложено влизането в действие на приетия през декември Закон за социалните услуги за 31 юли тази година. Миналата седмица Конституционният съд допусна за разглеждане делото, образувано по искане на 54 народни представители от БСП през март, за обявяване за противоконституционни на текстове от Закона за социалните услуги. От сдружението смятат, че заради закона деца ще бъдат отнемани от семействата си много лесно. По-рано правителството отмени Стратегията за детето под натиск на същите групи.

РОД имат официална позиция, че за са подкрепа на “всички организация, неформални групи и граждани, които желаят извънредното положение да бъде преустановено и за целта предприемат протестни действия без значение от вида им стига да бъдем информирани за предстоящи такива за да ги отразим, в това число петиции, протестни ноти и др. до отговорните държавни институции”.

Връзката с БСП

Освен фейсбук групите на конспираторите и сайтовете разчитащи на кликбайт със “сензационни” фалшиви новини поне два сайта свързани с БСП разпространяват дезинформация за коронавируса.

Сайтът Pogled.info, в който пише и депутатът от БСП Александър Симов, е превел и публикувал няколко материала на руския теоретик на конспирацията Валентин Катасонов в които той твърди, че неоткритата все още ваксина срещу коронавируса ще унищожи човечеството. До 2018 г. Катасонов е професор в катедрата по международни финанси на МГИМО, което е учебно заведение към Министерството на външните работи на Русия. Българските преводи на тези материали се препубликуват от конспиративни сайтове, част от които са в списъка на euvsdisinfo.eu за сайтове с доказани фалшиви новини.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов за малко не бе издигнат за кандидат кмет на Варна от БСП след предложение на изпадналият в немилост местен лидер Борислав Гуцанов и гласуване на варненските социалисти. Кандидатурата на Гуцанов не беше подкрепена от ръководството на партията, а на негово място беше поставена Анелия Клисарова. След това варненската организация поиска оставката на Корнелия Нинова, а Нинова отстрани Гуцанов от лидерското му място във Варна.

На балотажа във Варна социалистите официално подкрепиха Костадинов срещу кандидата на ГЕРБ Иван Портних. Преди две седмици Нинова провъзгласи Гуцанов отново за шеф на БСП Варна.

Няколко медии писаха, че Костадин Костадинов се е сдобил с нова къща на Варненското езеро. Според показаната от тях извадка от имотния регистър продавач е Невяна Иванова, която е управител на „Медийна компания” ЕООД. До 2008 г. собственик на тази фирма е съпругата на Гуцанов – Моника.

Моника Гуцанова е собственик на ПЕТЕЛ.БГ ООД, която издава сайта Petel.bg. Сайтът е скептичен към самото съществуване на пандемията от коронавирус. Всяка новина за вируса в него е съпроводена от следния текст: “PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население. Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина.”