Трима мъже на 34, 54 и 58 години са новозаболелите от COVID-19 в Русенско. И тримата са контактни по месторабота на седмия потвърден случай, който също беше мъж на 34-годишна възраст. На 18 лица от общо 25, работещи във фирмата са направени бързи тестове, като на далите положителен резултат са взети проби за PCR-изследване. Веднага след излизане на резултатите от Регионалната здравна инспекция са предприети всички необходими мерки и още вчера вечерта лицата са поставени под домашна карантина за период от 28 дни. Те са в добро общо състояние и някои от тях проявяват лека симптоматика. На близките им в домовете също са връчени предписания. Става дума за общо 4 души, които за момента са поставени под 14-дневна карантина. Своевременно са уведомени и личните лекари на новозаразените лица. Предстои уточняване и издирване на другите лица, които са били в контакт в новорегистрираните случаи и връчване на предписания за оставане под карантина в рамките на 14 дни, ако не бъде проявена симптоматика и съответно няма наличен положителен PCR-тест. Фирмата се намира в Източната промишлена зона и към днешна дата е преустановила дейността си. Към момента общият брой на регистрираните потвърдени случаи на коронавирус в областта е 10, като двама от тях са оздравели, изписани са от инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“, но въпреки това и те се намират под домашна карантина за 28 дни. Все още един пациент продължава да се лекува в пневмологичното отделение на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, а за останалите седем случая не се налага хоспитализация и са на домашно лечение. Пациентът от белодробната болница се очаква да бъде изписан утре, като лицето също ще бъде поставено под 28-дневна домашна карантина.

От началото на въведеното извънредно положение на територията на страната общият брой на хората, които са били поставени под карантина в областта е 3146.  Понастоящем под карантина се намират 808 души, а за други 2338 тя вече е изтекла.

Това стана ясно от провелия се преди минути съвместен брифинг между директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова и заместник областния управител Валентин Колев.