План на заседанията на Общинския съвет на Български Червен Кръст – Русе до края на календарната година беше приет единодушно днес на онлайн среща, водена от председателя на ОбС на БЧК Алисе Муртезова.

В заседанието активно участие взеха всички 7 членове на Общинския съвет. Те обсъдиха и идеи за отбелязването на 8-ми май – Международния ден на Червения кръст и червения полумесец.

По време на видеовръзката беше представена и обстойна информация относно дейността на Общинския съвет на БЧК – Русе в ситуация на извънредно положение в Република България, свързана с пандемията с COVID – 19.

До момента са проведени редица превантивни дейности, сред които онлайн сбирка на доброволци на БМЧК – Русе и презентиране на материали, свързани с информация и превенция на разпространението на коронавируса.

50 маски за многократна употреба са раздадени като дарение на възрастни хора и доброволци на Ресурсния център, а 30 броя маски са достигнали до бездомни и скитащи хора.

По молба на г-жа Василена Цанкова – кмет на с. Бъзън и председател на дружеството на БЧК, в населеното място са предоставени 30 броя маски и информационни материали на кметството за възрастни хора и социално слаби граждани.

За периода на извънредното положение са сформирани пет мобилни екипа от доброволци и служители на БЧК за обгрижване с храна и лекарства на подадени адреси от Община Русе. Доброволците са обучени, инструктирани и успешно работят на терен и оказват подкрепа на място на възрастни хора и социално уязвими семейства.

Десетки са получените обаждания от граждани на телефона в Секретариата на БЧК – Русе. Над 30 граждани са насочени към държавни институции за оказване на подкрепа.

Сформиран е и мобилен екип от служители на социалните услуги, управлявани от БЧК – Русе за предоставяне на хранителни пакети,  маски за многократна употреба и психосоциална подкрепа на деца – потребители на социалната услуга „Център за работа с деца на улицата“.

За периода на извънредното положение БЧК е получил дарение от 900 маски за многоратна употреба, предоставени от фирма „Балканцинк“.

По време на виртуалното заседание беше отбелязано и участието в работни срещи, съвместно с Община Русе и Областна администрация, за обсъждане на проблема с обгрижването на бездомни и скитащи лица и евентуалното им настаняване в специално изграден център с цел социална изолация, както и за организиране на кампания по предоставянето на хранителни продукти от дарения за многодетни семейства и безработни.

         През следващата седмица ще се проведе Комисия за оценяване на постъпилите над 230 молби за хранителни пакети. Те са от русенци, които досега не са били обхванати в различните хранителни програми.