България подготвя искане към Европейската комисия да получи средства от бюджета на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. авансово, няколко месеца преди да настъпи новият програмен период. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на инспекцията на изграждането на автомагистрала „Европа“, близо до границата със Сърбия в компанията на министър-председателя Бойко Борисов.

По думите му така може да се подпомогне по-леко излизане от кризата на страната ни. Според Дончев подобен подход може да бъде предложен и от други страни членки.

„Ние предлагаме да се смени европейското законодателство. Парите, които трябва да почнем да харчим от 2021 г., да имаме право да харчим 6-7 месеца по-рано", обясни Дончев.

По думите му става въпрос за между 200 и 300 млн. евро, които да могат да бъдат инвестирани в социални антикризисни мерки за подпомагане на хората и бизнеса още тази година.

Вицепремиерът посочи, че е изпратено писмо до Европейската комисия и с искането европейските пари по Програмата за развитие на селските райони да се използват за подпомагане на земеделието при сегашната криза. По негови думи се търси баланс на изразходваните средства между тези от Европа и от държавния бюджет.

Томислав Дончев отбеляза, че за момента предвидените средства за подпомагане на бизнеса са в размер на около 5-6% от БВП, а като се имат предвид и тези, които ще се отпуснат за възстановяването на икономиката, след ката пандемията отмине, ще стигнат 10-12% от БВП.

„Като гледам другите държави, изключвам тези, които могат да си печатат пари, останалите работят с подобни пакети", допълни вицепремиерът.

„Целта е да се стигне до най-малките и най-уязвимите, за да им помогнем. Там границата между стопанските показатели и социалната катастрофа е много къса. Готови сме и с други мерки за този момент, когато много страдат. После, когато започне стопанското възстановяване, сме готови да помагаме. Най-страшно е фабриките да затворят врати. После отнема месеци възстановяването на дейността. В средносрочен план белези за развитие има. Индустрията в България имат шанс дори за разширяване в сектори като IT, машиностроене, фармация и всички индустрии, свързани с човешкото здраве", е мнението на Дончев.