Производителите като Volkswagen, Renault и Daimler рестартират производството на фабриките в Европа с доста неизвестни около това колко ще е реалното търсене на автомобили, след като ограниченията отпаднат и покупката на коли вероятно ще е невъзможна за повечето хора, пише Bloomberg.

Най-големият автомобилен производител в света Volkswagen, продължава с производството на своя електромобил и заяви, че очаква да започне европейските доставки това лято, както е първоначалният план. Графикът му за пускането на автомобила в немската фабрика на компанията в Цвикау остава непроменен.

Daimler постепенно възобновява производството на двигатели и други компоненти още тази седмица, както и подготвката за ключови модели, включително електрическия EQC.

Балансирането между запазването на средства и изразходването на част от тях за опит за продажба на автомобили навлиза в решаваща фаза, след като европейските държави, започват да облекчават блокировките, които задържат потенциалните купувачи вече в продължение на седмици.

Volkswagen бе категоричен, че няма да отстъпи от проекта си на най-важния нов модел за компанията от десетилетия насам, докато производителят на Peugeot PSA Group смята да е по-въздържан, докато все още продажбите са несигурни.

Правилните изчисления са голямо изпитание за изпълнителните директори на автомобилните компании, докато се стремят безопасно да възстановяват веригите за доставки, необходими за връщането към нормална работа. Производителите на автомобили са подготвили хигиенни мерки, включително дезинфектанти в автокъщите, за да се сведат до минимум рисковете от заразяване в салоните или по време на продаването на автомобили.

За Volkswagen продажбата на електромобила е изключително важна. Това е първият автомобил, основан на нови стандарти за масовия пазар за коли, което помага на немския автомобилен производител да спазва по-строгите правила за вредни емисии в Европа. Новата технология, наречена MEB, трябва да бъде въведена в две големи фабрики в Китай тази година.

През последните седмици служители на гиганта признаха за съществуващи усложнения по време на разработването на софтуера, но отхвърлиха твърденията, че проектът ще се забави. Пандемията от коронавирус спря производството през миналия месец.

Aston Martin Lagonda Global Holdings е избрал по-предпазлив подход. Британският производител съобщи, че възнамерява да открие отново своя завод в Уелс на 5 май. Операциите на основната му фабрика в Гайдън, Англия, се планират да се възобновят по-късно.

Френска съпротива

Рестартирането на фабриките във Франция беше подложено на критики от някои профсъюзи, включително CGT, според които бизнесът не е от съществено значение за икономиката. И все пак Renault, производителят на гуми Michelin и Toyota се съпротивляват.

Тази седмица Renault започна постепенно отваряне на фабрики във Франция, започвайки с три фабрики за двигатели и части. Едва една четвърт от служителите, работят при строги здравни мерки, като следене на телесната температурата, носене на защитна екипировка и допълнителна дезинфекция на работните места. Компанията вече рестартира производството в Испания, Португалия, Мароко, Русия.

Автомобилният производител, който работи за намаляване на разходите и договаряне на милиарди евро държавни заеми, планира да отвори завода си Flins, близо до Париж и да произвежда електромобила Zoe този месец. Новият модел, захранван с батерия, е "светлина в тунела" на фона тримесечните данни за продажби, които гласят спад от 19% и загуба от 5,5 милиарда евро.

PSA, производител на марките Opel, Vauxhall и Citroen, все още не е оповестил дата за рестартиране на европейските си фабрики. Финансовият директор Филип де Ровира заяви, че тази седмица компанията не желае да започва производство преди да се отворят дилърите.

Френският производител на автомобили прогнозира, че европейският автомобилен пазар ще се свие с една четвърт тази година и заяви, че дори е подготвен за 50% спад.

"Ако рестартираме производството, това е защото започваме да продаваме автомобили", каза де Ровира. "Важно е да има търговска дейност, преди да натиснем бутона за рестартиране."