Ангела Меркел предупреди, че краят на коронавирусната пандемия засега не се вижда и че човечеството ще трябва да живее с вируса за дълго време. „Ние не живеем във финалната фаза на пандемията, а все още в началото“, заяви германският канцлер пред Бундестага, пише CNBC.

Според нея единственото, което е успяло да направи човечеството до момента, е да си спечели време. Германия конкретно е използвала това време, за да подсили здравните си системи.

В началото на седмицата Берлин предпазливо започна да отменя част от противоепидемичните мерки в страната. На по-малките търговци, които разполагат с търговска площ под 800 квадратни метра от понеделник е позволено да работят, стига да спазват мерките за хигиена и дистанция между хората. На големите търговци на автомобили, магазините за велосипеди и книжарниците също бе позволено да възобновят работа.

Днешното изявление на Меркел обаче показа какво голямо притеснение има в германското правителство и желание за постепенно отменяне на карантината. През тази година се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия да се свие със 7%, сочи априлската прогноза на Международния валутен фонд (МВФ). Връщане към растеж (с 5.2%) се очаква през 2021 г.

Именно затова днес Меркел предупреди депутатите: „Нещата ще останат много трудни за дълго време“.

Според данните от университета Johns Hopkins в Германия са регистрирани 150 хил. случаи на заразени с коронавирус, но в страната има сравнително малко смъртни случаи (5315), отколкото в други европейски страни. Сред факторите, допринесли за този резултат, се предполага, че са високият брой заболеваемост сред младите хора, широкоразпространеното тестване на гражданите, доброто проследяване на контактните лица и наскоро модернизираното здравеопазване.