Софийският районен съд отмени гаранцията от 20 хил. лева, наложена от прокуратурата на председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова. Решението е окончателно и не подлежи на протест, предаде Би Ти Ви.

Гаранцията бе определена на Асена Стоименова, след като на 10 април прокуратурата я обвини заради нейни интервюта пред БНР и БНТ, в които говори за ситуацията на презапасяване с лекарства и възможен недостиг през последните седмици на извънредното положение заради коронавируса. Според прокуратурата изказванията ѝ са "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение".

Стоименова е обвинена по текст от Наказателния кодекс, по който обикновено на съд се изправят подателите на фалшиви сигнали към Спешна помощ или за поставена бомба в училища или обществени сгради.

Стоименова обжалва наложената ѝ гаранция и коментира, че е обвинена, защото е изказала експертно мнение, базирано на факти, които са доказуеми. Междувременно в нейна защита се обявиха журналисти, правозащитници, политици, както и фармацевти, които излязоха на протест. Фармацевтичният съюз пък сезира Европейския парламент за случая.