Преведените обезщетения по схемата „60/40“, създадена от държавата, за да не отиват много хора на борсата и да се регистрират като безработни, са 280 лв. на работник. Това показват изчисленията на база информацията от социалното министерство за броя на подкрепените предприятия и техните служители и общо отпуснатите средства. Ведомството на Деница Сачева се похвали, че са одобрени заявленията на 278 предприятия за 5595 работници, а преведените средства са 1.57 млн. лв.

Тези данни показват, че подкрепените предприятия средно са осигурявали своите работници на 467 лв., което е под минималната работна заплата, която за 2019 г. беше 560 лв., а за 2020 г. – 610 лв. Това е възможно при осигуряване на работниците на по-малко от 8-часов работен ден.

От статистиката на Министерството на труда и социалната политика се вижда, че по програмата досега (за 12 дни) са подадени 4445 заявления от работодатели за 61 337 техни работници. Тези молби се разглеждат в момента. До момента одобрените работодатели са 715 (за 40% са изплатени средства). Те ще получат компенсации за запазване на заетостта на 11 996 служители.

Неодобрените заявления са 158 за 459 служители, като причини са грешки, пропуски и несъответствия в попълнената документация. Всички кандидатствали работодателите се уведомяват за решенията на Агенцията по заетостта, се казва в съобщението на МТСП.

Разбивката показва, че над от 37% от одобрените за двата дни работодатели (с 3555 работници) са от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ – ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, хотели и места за настаняване. 10% от одобрените работодатели са от сферата на производствените дейности, а други 3% са собственици на фитнес зали, спортни клубове и др.

Одобрение са получили още строителни компании, фирми от секторите „Дейност на увеселителни и тематични паркове“, „Артистична и творческа дейност“, „Прожектиране на филми“ и др.