Шотландското правителство призова Борис Джонсън да удължи преходния период за Брекзит с две години, но британското правителство реагира незабавно с отказ. Това става на фона на подновяващите се днес преговори за бъдещо търговско споразумение.

Тази сутрин министърът за Европа в шотландското правителство Майкъл Ръсел призова за удължаване на преходния период с максимално допустимите за това две години, което ще позволи преосмисляне на бъдещите отношения с ЕС, както и посвещаване изцяло на борбата с коронавируса в този момент. Ръсел обвини властите в Лондон, че не включват пълноценно в преговорите представителите на Шотландия.

Даунинг стрийт обаче реагира незабавно на думите на Ръсел с изявление, че Борис Джонсън няма никакво намерение да отлага крайния срок. Говорителка на премиера посочи, че приоритет на правителството е да обуздае разпространението на коронавируса, да защити здравеопазването и хората, но също и да приключи преходния период за Брекзит до края на годината.

През първите четири дни на тази седмица чрез видеовръзка между Брюксел и Лондон ще се проведе втория кръг на преговори, който бе отложен заради пандемията. Съгласно споразумението за напускане на ЕС преходният период може да бъде удължен с максимум две години, ако за това бъде направено постъпление до 30 юни.