Автомобилният гигант "Фолксваген" (Volkswagen Group) обяви в понеделник, че е постигнал споразумение с три четвърти от клиентите, които преди време заведоха дело чрез Федерацията на германските организации на потребителите (VZBV) за ролята на компанията в скандала "дизелгейт" през 2015 година, съобщава Ройтерс.

Според информация на самата компания тя е успяла да се договори с 200 хиляди от общо 262-те хиляди нейни клиенти, притежателите на дизелови автомобили, като част от споразумението, договорено VZBV.

Компанията разкри, че общата сума, която ще бъде изплатена на потребителите, ще възлиза на 620 милиона евро. Индивидуалните плащания, вариращи от 1350 до 6250 евро, ще започнат на 5 май, посочи "Фолксваген" и добави, че все още не са окончателно разгледани още 21 000 дела за уреждане на спора, "но това ще бъде направено през следващите няколко дни".

За да се даде възможност на други бенефициенти да се регистрират и представят липсващите документи, "Фолксваген" удължава крайният срок с една седмица до 30 април. От компанията напомнят, че ще предоставят общо 830 милиона евро под формата на обезщетения на свои 262 хиляди клиенти, които бях засегнати от скандала "дизелгейт".

"За първи път потребители в Германия успяха да се защитят от измама в масовото производство от такъв размер", посочи изпълнителният директор на VZBV Клаус Мюлер.