Най-малко 16 души, сред които и полицейска служителка, са загинали при продължила над 12 часа поредица от нападения в канадската провинция Нова Скотия. Това съобщи началникът на канадската полиция Бренда Лъки пред Си Би Си, предадоха Ройтерс и Франс прес.

51-годишният нападател, идентифициран като Гейбриъл Уортман, е открил стрелба по хора на няколко места в провинцията. Съобщава се, че в определен момент е носел части от полицейска униформа и е положил усилия да маскира колата си като автомобил на полицията.

Уортман е бил открит мъртъв след преследване из цялата провинция. Засега няма потвърждение дали е бил убит от полицията и мотивите му остават неизвестни. Той е бил регистриран като зъботехник в провинция Нова Скотия.

Серията от убийства е започнала в градчето Портапик, разположено на стотина километра от Халифакс. Това е най-тежкото масово убийство в Канада от декември 1989 г., когато въоръжен мъж убива 14 жени в Монреал, отбелязва Франс прес.

На пресконференция в Отава премиерът Джъстин Трюдо изрази съболезнованията си на роднините и близките на жертвите и благодари на полицията за упоритата работа.