През януари тази година по време на обяд във фирма, произвеждаща автомобилни части, работник помолил свой колега да му подаде солницата. След време учени установяват, че по този начин единият е успял да зарази другия с COVID-19.

Този случай е част от все още редките успехи в глобалната борба с вируса и е в резултат от интензивния контрол, който се прилага в Германия.

Той е и един от първите документирани ранни връзки по веригата на предаването му от човек на човек извън Азия.

Фирмата, в която се развива действието, е базирана в германския град Стокдорф, намиращ се близо до Мюнхен.

Тя бе наблюдавана отблизо, след като става ясно, че една от нейните служителки, която е от китайски произход, е била заразена с коронавирус. Общувайки с колегите си, тя е без да иска го предава, включително и на човека в столовата, с когото обаче по-късно се разбира, че не е имала пряк контакт.

Случаят по време на обяд във фирмата е един от десетките подобни, които учените успяват да проследят и регистрират. Така те издирват, тестват и изолират заразените работници, а целият процес е част от плана на регионалното правителство на Бавария да спре разпространението на коронавируса.

Този така наречен "лов на разпространители" помогна на Германия да спечели време, за да определи най-ефективните мерки в борбата с COVID-19. Според учените този метод може би е спасил и много човешки животи.

Въпреки че първото огнище в страната беше открито по-рано от това в Италия, Германия регистрира значително по-малко смъртни случаи, като до този момент те са малко над 4 хил., в сравнение с Италия, където те са повече от 22 хил. души.

"Научихме, че трябва внимателно да проследим веригите на инфекцията, за да ги прекъснем", казва Клеменс Вендтнер, лекар, който лекува заболелите в Мюнхен.

Но как точно германците успяват да открият нулевия пациент във фирмата в град Стогдорф?

На 27 януари изпълнителният директор на фирмата Хонгер Енгелман, съобщава на властите, че има служител с положителна проба за коронавирус. Жената от Китай, със собствено жилище в Шанхай, е организирала няколко работни срещи и е присъствала на такива в централата на фирмата.

Родителите ѝ, които са от китайския град Ухан, са я посетили преди да замине за Стокдорф на 19 януари.

По време на престоя си в Германия тя получава необичайни болки в гърдите и гърба. Чувства се доста уморена, но отдава тези неразположения на часовата разлика. Когато лети обратно за Китай обаче в самолета вдига висока температура, а по късно тестът за коронавирус излиза положителен, както и на нейните родители.

Китайката веднага съобщава резултата на мениджърите си, а те от своя страна изпращат имейл на изпълнителния директор на фирмата в Германия.

Енгелман незабавно създава кризисен екип, който сигнализира медицинските власти и започва опити за проследяване на служителите, които са били в контакт със заразената жена. Оказва се, че самият той е един от тях, тъй като преди няколко дни се е ръкувал с нея.

Известната вече в Германия като нулев пациент, китайска гражданка е дългогодишен доказал се служител на фирмата, но и до този момент самоличността ѝ не е разкрита. Същото важи и за останалите заболели, тъй като според лекарите анонимността ги е насърчила да сътрудничат в усилията на страната да се справи с разпространението на вируса.

Това, което улеснява да се установят контактите ѝ, са електронните календари на работниците.

"Извадихме голям късмет", казва д-р Вендтнер и обяснява, че по този начин лекарите са получили цялата необходима информация, за да преустановият веригите на инфекцията.

Например първият пациент в Германия, който се е заразил от китайката, седял до нея на работна среща, състояла се в малко помещение на 20 януари.

Когато данните от електронния календар са непълни обаче, учените са успели да използват метод за секвенирането на цял геном, с който анализират различията в генетичния код на вируса при различните пациенти, за да картографират неговото разпространение.

Следвайки всички тези връзки, те успяват да открият, че четвъртият в редицата на заразените от китайската служителка работници е седнал с гръб до колегата си в столовата. Когато той се е обърнал да вземе солницата от ръката на другия станал петият заразен с коронавирус в тази верига.

Всички останали, които са тествани положително, са изпратени в болница, за да могат да бъдат наблюдавани и лекарите да научат повече за поведението на болестта.

През март Бавария ограничи социалните контакти, затвори магазините и училищата, детските площадки, ресторантите. Много компании пък от солидарност преустановиха дейността си.

Това не означава, че Германия е победила COVID-19, напротив - според Института за заразни и инфекциозни болести "Роберт Кох" смъртността ще продължава да расте.

Масовото тестване на населението обаче е помогнало на страната да остане далече от печалната статистика на Италия.

  •