Три български болници са получили респиратори и друга жизнено важна медицинска техника и консумативи, дарени от депутата  Делян Пеевски. Това съобщиха от "Пирогов", както и лечебниците във Враца и Бургас.

5 респиратора вече са монтирани в УМБАЛ-Бургас и са в готовност да бъдат използвани за пациенти, нуждаещи се от дихателна реанимация. Два от апаратите са дарени от депутата Делян Пеевски, два са купени със средства на пристанище Бургас и постъпили дарения, още един е предоставен от фирма "Булфарма".

До момента в реанимацията на УМБАЛ-Бургас не е постъпвал пациент с коронавирус. Има създадена готовност такива пациенти да се настаняват в изолиран сектор. В болницата пристигнаха и три респиратора, дарени от общинския съветник Константин Бачийски, които се подготвят за монтаж.   Всеки момент се очаква да пристигне и апаратът, закупен със средства на служителите в Районна прокуратура.   Много качествен респиратор получи многопрофилната болница във Враца от депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи шефът на здравното заведение д-р Петър Керемедчиев. Дарението включва също така 100 защитни облекла за многократна употреба, които могат да се използват до 50 пъти. В града са пристигнали и 15 000 маски от Делян Пеевски. От ръководството на болницата изказват голяма благодарност на дарителя за безценната помощ.

Благодарение на Пеевски и още 28 спомоществователи здравното заведение вече е готово с отделението за болни от коронавирус и с лаборатория за извършване на PCR тестове. Най-малкият дарител е 7-годишният Никола Иванов, посочи директорът на болницата д-р Петър Керемедчиев. Момченцето е ученик в І  клас на начално училище "Иванчо Младенов" и е дало спестените от него 300 лева за борбата с COVID-19.  

През тази седмица "Пирогов" получи нови дарения. Депутатът Делян Пеевски дари още 3 броя, а от фирма "Крина" допълниха респираторите с още 1 брой. В Световния ден на здравето 7 април депутатът Делян Пеевски вече дари на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД 5 респиратора. Специализираната апаратура е насочена към звената, в които медиците се борят за живота на пациенти, които имат COVID-19.

  "Хора с щедри сърца дариха близо 49 000 лв. на университетската спешна болница. Сред тях са БРЕВИС ООД - 3000 лв., ЕТ АРЕКА - 5000, Мениджмънт Бизнес Машин - 20 000 лв.

Ръководството на болница "Пирогов" и лично изпълнителният директор проф. Асен Балтов благодарят на всички дарители!", написаха от лечебното заведение.  

Поредно голямо дарение за Александровска болница направи депутатът Делян Пеевски по-рано в четвъртък. То е на стойност 162 000 лева и включва апаратура и защитни медицински средства. Медиците от интензивното отделение, които са на първа линия в борбата с коронавируса, вече са подсигурени с анестезиологичен апарат за 115 000 лева.

Делян Пеевски дари и 500 предпазни маски, 500 очила и 1500 защитни облекла на Спешна помощ.    "До преди месец нямахме нищо, не разполагахме с никакви лични предпазни средства, с които да защитим персонала на болницата. Сега благодарение на дарителите, които никак не са малко, разполагаме с всички необходими предпазни средства, облекла и приспособления. Ако се наложи да обслужваме болен от коронавирус, лекарите ще могат да бъдат защитени и ще могат спокойно да си вършат работата", каза д-р Петър Керемедчиев.

В отделението за приемане на пациенти с COVID-19 има 6 реанимационни легла, също подарени. Очакват се още 3 респиратора, които са платени.  

Ето и останалите дарители:

  -       13 000 маски за полицаите на първа линия от "ИПА - секция България".  

-       По инициатива на депутата от ГЕРБ Владимир Тошев и ръководството на общинската организация на партията във Видин бе организирана дарителска акция за Великден. Членовете на ГЕРБ заедно с доброволци – представители на община Видин, се включиха в подготовката на 420 хранителни пакета.  

-       Община Русе е получи дарения в хранителни продукти и финансови средства. Хранителни продукти за 10 хиляди лева осигуриха супермаркети "Пацони", с храни в съвместната акция се включиха и други магазини – "Фаст Маркет" ООД, "МЕТРО Кеш енд Кери България", "Билла България", "Кауфланд".  

-       Община Силистра предостави предпазни шлемове на полицаи и лекари.  

-       Дарение от 400 пакета с храни получи община Шумен. Благородният жест е на местна фирма, която се занимава с производство на хранителни продукти.  

-       Почетният ни консул в Конго дари 100 пакета храни за бедни в Смолян.  

-       Още едно дарение пристигна в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД в Ловеч, този път получи на 15 април 200 контейнера за съхранение на опасни болнични отпадъци, както и 150 предпазни маски за лице. Дарението е осигурено от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова и приятели.  

-       Eкипът на район "Централен" в Пловдив събра лични средства, за да дари хранителни продукти, таблет и мобилен телефон на семейство с 11 деца от с. Пиргово, Русенско.  

-       Китайският град Дзиндънджън, провинция Дзянси, е изпратил на община Троян дарение от 6000 предпазни маски за еднократна употреба, съобщават от общинската администрация.  

-       Община Кърджали получи дарение от посолството на Република Азербайджан. Пратката съдържа дарение от лични предпазни средства, хранителни продукти, дезинфектанти, книги и др. Те ще бъдат разпределени между нуждаещите се от подпомагане възрастни самотни хора и кръгли сираци от община Кърджали след великденските празници.