В хода на специални изследвания учените откриха "слабо място" в обвивката на вируса на патогена COVID-19. Резултатите от научната работа на специалисти от английския университет в Саутхемптън бяха публикувани от phys.org.

В структурата на SARS-CoV-2, както и в други коронавируси, има слой от S-протеини, които служат за свързване с клетките на организма гостоприемник и образуват самата „корона“, дала името на топологичната група вируси. 

Самите тези протеини са заобиколени от малки въглехидратни молекули - гликани. Благодарение на тези молекули, които съдържат нискоспецифична биоинформация, имунната система не може да разпознава вируса.

„Благодарение на въглехидратите вирусите действат като вълк в овча кожа, но научихме, че коронавирусът не може да го прави, както другите“, обясни един от участвалите в изследването експерти, професор Макс Криспин.

Учените от английския университет са открили, че механизмът на измама на имунитета при SARS-CoV-2 далеч не е идеален поради цепнатинки във въглехидратната мембрана. Тази особеност  прави коронавирусът по-уязвим в сравнение с тези вируси, чийто въглехидратен слой няма пролуки по повърхността.

Например защитата на причинителя на нова инфекция е по-слаба от защитата на ХИВ.

Намерените пролуки в обвивката на коронавируса позволяват да се въздейства върху протеиновата молекула, като се използват изкуствено създадени антитела, които не и позволяват тя да влиза във взаимодействие с клетките на тялото.

Откритието, направено от учените, може да бъде важна стъпка в разработването на специфични средства за борба със SARS-CoV-2, които причиняват коронавирусна инфекция.