Икономическият растеж на Азия тази година ще се спре за първи път от 60 години насам, тъй като кризата с коронавируса оказва „безпрецедентно“ влияние върху сектора на услугите в региона и основните експортни дестинации, съобщи Международният валутен фонд (МВФ) днес.

Политиците трябва да предложат целенасочена подкрепа на домакинствата и фирмите, които са най-силно засегнати от забраните за пътуване, политики за социално дистанциране и други мерки, насочени към ограничаване на пандемията, заяви Чангьон Рий, директор на отдела за Азия и Тихия океан на МВФ.

„Това са много несигурни и предизвикателни времена за световната икономика. Азиатско-тихоокеанският регион не прави изключение. Въздействието на коронавируса върху региона ще бъде тежко, всеобхватно и безпрецедентно “, каза той в онлайн брифинг.

Азиатската икономика вероятно ще отчете нулев растеж тази година за първи път от 60 години насам, се казва в доклада на МВФ за Азиатско-Тихоокеанския регион, публикуван в четвъртък.

Все пак Азия се очаква да постигне по-добри резултати от други региони, но прогнозата е по-лоша от средните темпове на растеж от 4.7% по време на световната финансова криза и 1.3% по време на финансовата криза в Азия в края на 90-те години, казва МВФ.

МВФ очаква 7.6% увеличение на икономическия растеж в Азия през следващата година при предположението, че политиките за сдържане на вируса успяват, но добави, че перспективите са силно несигурни.

За разлика от глобалната финансова криза, предизвикана от срива на Lehman Brothers през 2008 г., пандемията директно удари сектора на услугите в региона, като принуди хората да останат вкъщи, а магазините да затворят, каза МВФ. Износът от региона също страда от спада в търсенето на стоки от ключови търговски партньори като САЩ и европейските страни, се казва в съобщението.

Очаква се икономиката на Китай да нарасне с 1.2% през тази година, спрямо предвиждания 6% ръст в прогнозата на МВФ от януари – заради слаб износ и загуби от вътрешна активност поради стъпките за социално дистанциране. Очаква се втората по големина икономика в света да отбележи спад в активността си по-късно тази година, като ръстът ще се върне към 9.2% през следващата година, заяви МВФ. Но има рискове дори за перспективите за растеж на Китай, тъй като вирусът може да се върне и забави нормализирането, каза МВФ.

„Китайските политици реагираха много силно на избухването на кризата ... Ако ситуацията се влоши, те имат повече място да използват фискална, парична политика", казва Рий. „Дали това ще е необходимо, наистина ще зависи от напредъка в удържането на вируса.“

Азиатските политици трябва да предлагат целенасочена подкрепа на домакинствата и фирмите, които са най-силно засегнати от пандемията, каза МВФ, призовавайки също за усилия за осигуряване на голяма ликвидност на пазарите и облекчаване на финансовия стрес, с който се сблъскват малките и средни фирми.