Най-разпространеният метод сред бизнеса за справяне с кризистната ситуация в момента е въвеждането на работата от вкъщи („хоум офис“). Това показва проучване на консултантската компания Colliers сред компании от пазара на офис площи в страната във връзка с влиянието на COVID-19 върху техния бизнес.

Изследването е направено чрез телефонни интервюта в периода от 1 до 6 април. Над половината от участниците са от IT и аутсорсинг сектора. Останалите са от фармация, логистика, търговия, банкиране и застраховане, и други. Компаниите са с офиси в София, Варна, Пловдив и Бургас, като 70% от тях имат над 71 служители.

Проучването на Colliers показва, че към началото на април малка част от компаниите са предприели мерки за оптимизация на разходите като преустановяване на плащания към контрагенти (5%), съкращение на персонал (2%) и намаляване на заплати (2%). За сметка на това най-разпространеният подход за справяне в ситуацията на здравната криза е въвеждането на работата от вкъщи, става ясно от анкетата.

Близо 90% от компаниите са имали такава практика и преди извънредното положение. Сега тази мярка е осъществена в различна степен: 82% са успели да я въведат за почти цялата фирма, 16% – за повече от половината служители, а останалите 2% са я приложили за по-малка част от екипа (между 26% и 50%). Дистанционното изпълнение на работните задължения ще продължи да бъде факт и през следващия месец.

Близо половината от компаниите не отчитат съществено отражение на кризата върху продуктивността. При 23% от тях е налице негативен ефект по отношение на обема работа и приходи, а при 19% е точно обратното – регистрират положителни резултати.

От проучването се вижда още, че се очаква да се увеличи делът на компаниите (от 5% на 14%), които възнамеряват да преустановят плащанията на наеми и режийни разходи, както и към контрагенти. 9% не са решили какво ще предприемат, а 7% ще намалят работни заплати и/или ще въведат принудителен отпуск.

Едва 2% от интервюираните смятат да се възползват от  правителствените мерки за подкрепа на бизнеса. Половината от участниците очакват негативно влияние на кризата в рамките на следващите от 9 до 18 месеца, най-вече защото обслужват и пряко засегнати сектори. 19% считат, че за тях няма да настъпи особена промяна, 16 % от интервюираните прогнозират краткосрочен позитивен ефект върху бизнеса им.