Великденско дарение от варненска фирма ще зарадва лекарските екипи и техните пациенти в няколко варненски болници. Близо 5000 козунака ще бъдат раздадени на място, някои вече получиха своите.

“Решихме да дарим малко радост в тежки тежки дни. Трогнати сме от саможертвата, която правят всички медици. Това е малък жест в навечерието на Великден към хората, които са на първа линия в борбата с КОВИД – 19”, разказват организаторите.

В УМБАЛ “Св. Марина” днес ще бъдат дарени и два респиратора, закупени от Делян Пеевски.

В същото време депутатът от ДПС Халил Летифов занесе 1000 бързи теста, дарени от Делян Пеевски, с които ще започне масовото изследване на жителите на село Паничерево, община Гурково, стана ясно от репортаж по Нова телевизия.

От вторник вечерта със заповед на здравния министър Кирил Ананиев селото бе затворено за 14-дневна карантина. В него има 5-има заразени с коронавирус, а един от тях избягал от университетската болница в Стара Затора, където бил на лечение. Мъжът е постъпил в лечебното заведение с температура, има и придружаващи заболявания като диабет и високо кръвно налягане.

Човекът има семейство - живее с жена си и 3-те им внучета, за които се грижат.

Този човек е с много ниска здравна култура - избягал е след сутрешната визитация в болницата, взел е такси и си е дошъл в селото, възмутен е кметът.

Според управника очакват се жители на Паничерево, които ще се приберат от рискови държави, които имали самолетни билети - къде ще ги настанят, не е ясно. Най-скорошното пристигане е на 50-ина от Англия.

Според кмета на Гурково Мариан Цонев имало е временно напрежение, но вече близо 2000-те жители са се поуспокоили.
Организирана е доставкана на храна и лекарства до бариерата с полицейски пост. Предстои осигуряването на медицински лица, които да направят тестовете, изяснени са контактните лица на беглеца от болницата. А него го грози глоба от 10 до 50 хил. лв.

Депутатът Хасан Адемов, който първи от народните представители заболя от корона вирус, вече бил добре, каза Лятифов пред bTV.