Помощта, която държавата предоставя на бизнеса, задължително трябва да бъде „обвързана със забрана за разпределяне на дивиденти и бонуси през настоящата година“. За това настоява КТ „Подкрепа“ в нов „Цялостен пакет мерки и план за пост-пандемично възстановяване на икономиката“. 

Документът е изпратен тази сутрин до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) – вицепремиерът Марияна Николов, както и до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Пакетът ще бъде внесен за обсъждане и на насроченото за 11.00 ч днес заседание на НСТС, което отново ще се проведе онлайн.

Всички мерки в подкрепа на бизнеса да бъдат обвързани с недвусмислени и ясни правила, и то „още сега с национален консенсус по отношение на начина, по който ще бъдат възстановени използваните от бюджета средства“, предлагат от синдиката. „Категорично не споделяме позицията, че сега не е време за такива разговори. Напротив, те трябва да се проведат в този момент. Сега, когато целият български бизнес е протегнал ръка към държавния бюджет, трябва да е наясно, че именно той ще трябва да го възстанови“, категорични са от КТ „Подкрепа“.

Освен бизнесът да не изплаща дивиденти и бонуси за тази година, синдикатът настоява и за още три мерки, които да гарантират връщането на помощта:

  • въвеждане на европейска, прогресивна данъчната система;
  • необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата;
  • диференциран ДДС за стоки от първа необходимост.

В същото време синдикатът настоява подкрепата за бизнеса „да е добре премислена, за да постигне целите си“. В тази връзка от там за пореден път изразяват и опасенията си, че механизмът „60/40“ няма да бъде от полза за по-малките и по-уязвимите фирми и техните работници, тъй като „въпросните 60% осигурителните фондове ще изплатят без никакви обещания, без никакви гаранции за запазване на заетостта, ако работникът бъде съкратен и се регистрира като безработен. По същество това подпомагане ще отиде във фирми, които нямат нужда от него“.

Поради това индустриалните федерации на КТ „Подкрепа“ подчертават, че на българските работници и икономика е нужен цялостен социално-икономически пакет и визия за справяне с последствията върху секторите, които са гръбнак на българското стопанство и настояват за:

 

  • Отпадане на ограниченията за дейностите, които ще бъдат "обгрижвани" от бюджета;
  • Изплащане на компенсации на работниците по предходната точка в размер на 100% при възнаграждение до 800 лв.; 80% при възнаграждение до 1500 лв. и 60% до 2500 лв.

 

От конфедерацията настояват и за създаване на подробен план, който да определи по стъпки как фирмите да излязат по-бързо от кризата, като настояват синдикатите да бъдат включени в работната група по изготвянето на този документ. Като първа мярка за това от синдиката настояват за преговори с станалите страни от ЕС за възстановяване на старите или изграждане на нови „стратегически вериги за доставките вътре в ЕС“.