Схемата "60/40" може да има продължение - след края й държавата да продължи да поема част от заплатите и осигуровките на спасените от съкращения хора, макар и в малка степен. „Готови сме да осигурим подкрепа на работодателите с 40% от минималната заплата и осигуровките за поне един месец след изтичане на участието им в схемата 60/40“, потвърди тази сутрин пред bTV социалният министър Деница Сачева.

За девет дни, откакто работи постановлението за мярката 60/40, са постъпили заявки от 2000 работодатели за запазване на заетостта на 30 хил. служители и работници, съобщи Сачева. Очакванията са държавата да поеме 60% от заплатата и прилежащите осигуровки за сметка на работодателя за около общо 400 хил. служители.

„За последните 3 дни имаме спад на хората, които се регистрират в бюрата по труда. От началото на кризата до момента 72 хил. души са сменили статута си на безработни, а около 12 хил. са намерили работа“, допълни социалният министър.

В следващите две седмици ще бъде налична помощта и за самонаети и работещи на граждански договор, каза Сачева. Те ще имат право на безлихвен кредит до 4500 лв. с гратисен период от 6 до 24 месеца и връщане в рамките на 5 години, обясни тя.

Яснота ще има ли отворени детски градини за децата на хора от приоритетни професии като лекари, медицински сестри, социални работници и полицаи ще стане ясно след Великден, уточни министърът.