Особена загриженост за бъдещето на Европа изрази папа Франциск в обръщението си по повод католическия Великден. Жизненоважно е съперничествата, съществували преди Втората световна война, „да не получат сила“ в резултат на пандемията, заяви той от пустата катедрала „Св. Петър“.

„В момента Европейският съюз е изправен пред епохално предизвикателство, от което ще зависи не само бъдещето му, но и бъдещето на целия свят“, заяви Франциск.

Думите му бяха като ехо на позиция на италианския премиер Джузепе Конте, чиято страна бе сред най-тежко засегнатите от избухването на COVID-19. През седмицата министър-председателят на Италия заяви, че коронавирусът може да срути Европейския съюз. В момента нациите на Европейския съюз са разделени как да помогнат на икономиката на континента да се възстанови - като Италия и други членове на еврозоната, подкрепят идеята за поемането на общ дълг чрез т.нар. "коронаоблигации", докато Германия, и Холандия се противопоставят на това.

„Това не е време за разделение. Не е време и за безразличие, защото страда целият цвят и трябва да бъде обединен пред пандемията. Безразличието, егоцентризмът, разделението и забравянето за другия не са думи, които бихме искали да чуваме в сегашния момент“, каза папа Франсиск.

Папата повтори призива за прекратяване на огъня „във всички краища на света“, осъди производството на оръжие и заяви, че пандемията трябва да подтикне лидерите най-накрая да прекратят продължителните войни, като тази в Сирия.