Само една от българските банки трябва да вдигне от 70 до 100% капиталовите си резерви, това е последното условие пред страната ни, за да изпълни изискванията на ЕЦБ за присъединяване към банковия съюз и чакалнята на еврозоната. 

Това обясни финансовият министър Владислав Горанов в МС. Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че България ще кандидатства и ще бъде приета в чакалнята до края на април. Мислите ли, че ще обявя това официално, ако не съм получил някакви гаранции, каза днес министър-председателят. 

На две от банките бе препоръчано да формират допълнителни капиталови буфери, едната го е изпълнила, на другата й остава още малко, уточни Горанов. 

Това ще ни гарантира, че няма да има фалирали банки, както стана с КТБ или банките по времето на Румен Гечев, обясни Борисов. Той допълни, че приемането ни в чакалнята на еврозоната ще ни гарантира, че ще можем да се възползваме от парите, отпускани за тези държави. 

Няма никаква нужда хората да се струпват пред банковите офиси, за да отложат плащанията си по кредити. Методологията не го изисква, допълни той. Право на отсрочване до 6 месеца ще имат хора, които са взели заеми преди 1 март и не са имали досега просрочие по-дълго от 90 дни, обясни финансовият министър.