Финансовите министри на ЕС договориха най-големия спасителен пакет в историята на Общността. Става дума за 540 милиарда евро - в помощ на държави и фирми, които са тежко засегнати от кризата с коронавируса, предава "Дойче веле".

В отговор на кризата, предизвикана от коронавируса, финансовите министри на ЕС договориха спасителен пакет в размер на 540 милиарда евро - в помощ на застрашени държави, фирми и работни места. Това съобщиха късно вечерта в четвъртък (9 април) в своите профили в Туитър някои от участниците в срещата. Това е най-големият спасителен пакет в историята на ЕС.

Без "корона облигации"

Пътят до този компромис не беше никак лек. Преговорите бяха съпътствани от тежки спорове. Първият рунд преговори, провел се в сряда, беше прекъснат след 16 часа разговори заради сериозни разногласия. Засега т.нар. "корона облигации" бяха отхвърлени. Именно те бяха и предмет на остър спор. Докато Италия, Испания и Гърция настояваха за въвеждането им, Германия и Нидерландия бяха строго против. Емитирането на съвместни европейски облигации, известни като "корона облигации", не би бил подходящ отговор при справянето с кризата, предизвикана от коронавируса, убедена е канцлерката Ангела Меркел.

Договореният спасителен пакет съдържа три елемента: 240 милиарда евро от Европейския спасителен механизъм (ЕСМ) под формата на кредити - специално за силно засегнати държави като Италия; гаранционен фонд за фирмени кредити на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който трябва да мобилизира 200 милиарда евро; 100 милиарда евро за програмата "Sure", чиято цел е да гарантира сигурни работни места.

Ще има и други спасителни програми

Освен това в Брюксел е била договорена и допълнителна програма в размер на милиарди с името "Recovery Funds", която трябва да помогне на Европа след кризата с коронавируса. Детайлите по нея обаче все още се изясняват.

Германският финансов министър Олаф Шолц нарече вчерашния 9 април 2020 "голям ден за европейската солидарност".