Вече има случаи на фирми, които са дадени на съдебни изпълнители заради данъчни задължения, декларирани на 15-16 март. „Това води до блокиране на сметки и допълнително засилване на кризата, което, с цялото си уважение, определяме като геноцид над малкия и среден бизнес и поредната абсурдна стъпка“, каза пред Economic.bg председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

От Асоциацията за пореден път казват, че мярката, която предложи държавата в подкрепа на бизнеса „60/40“, е абсолютно неприложима за ресторантите и хотелите. „Мярката има смисъл за фирмите, които в момента работят. Хотелите и ресторантите в момента нямат никакви приходи, как се очаква мярката да проработи за нас?“, попита реторично Алибегов.

Той обясни, че един ресторант или хотел, който има 50 служители в момента може да си позволи да задържи двама или трима от работниците си, а останалите 47 отиват на трудовата борса. „Тази мярка би проработила за нашия сектор, когато отворим отново. Защото тогава ще започнат да текат всички разходи. А приходите ще се свият много, защото не си мислете, че когато заведенията отворят, всички ще се бутат да влязат. Има психоза и клиентите ще са доста по-малко“, обяснява председателя на Българската асоциация на заведенията.

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. „Говори се за спешни мерки за бизнеса, а повече от месец се бавят. Е, на това спешно ли му казвате? Каквито бяха бързи и навременни здравните мерки, които се предприеха, такива трябваше да бъдат и за икономиката“, казва Алибегов, като уточнява, че за да бъдат действащи едни мерки за бизнеса, те трябва да продължат да действат три месеца след края на извънредното положение, докато се стабилизира икономиката.  

Припомняме, че още в началото на кризата от бранша поискаха от общините отпадане на такса тротоарно право. Едва преди няколко дни кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е създаден икономически съвет към Столична община, който е изготвил пакет от мерки в полза на бизнеса. Като първа мярка съветът предлага бизнесът да бъде освободен от наеми на общински терени или помещения, както и от такса тротоарно право за всички бизнеси. Мерките обаче все още не са приети и предстои на 16 април Общинският съвет да ги гласува.

„Столична община спря тротоарното право за времето на извънредното положение. Да, но за месец март всички заведения го платиха до 5-то число, както си е по закон. Тепърва ще чакаме да видим какво ще се случи с парите ни от първия месец на тази ситуация“, уточнява Ричард Алибегов. „Една мярка, за да бъде ефективна за бизнеса, трябва да започне да действа по време на извънредното положение и да продължи в следващите три месеца“, каза още той.

По отношение на онлайн доставките, които в момента са единственият вариант, по който заведенията могат да функционират, Алибегов каза: „Онлайн поръчките формират 1-5% от оборота на заведенията. Това по никакъв начин не може да покрие загубите на ресторантите. Освен това едно заведение, което не е предлагало тази услуга преди извънредното положение, няма как сега да го направи, защото клиентите не са свикнали“, каза още той.