За да кандидатства по схемата „60/40“, дадено предприятие в България трябва да бъде затворено по време на извънредното положение и да съкрати работниците си. Това гласи сегашното правителствено постановление за мярката, както и заповед на Агенцията по заетостта. Тези текстове трябва спешно да бъдат променени, тъй като затварянето на фирмите не трябва да е условие държавата да им предостави помощ за заплатите и осигуровките на служителите.

Това коментира изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов в интервю за „24 часа“ по повод мярката „60/40“, по която държавата ще изплаща 60% от осигурителния доход (брутната заплата) на работниците от засегнатите от коронавируса компании, както и осигуровките за тези 60%.

„В заповедта се казва, че първо трябва да се затвори предприятието, да се пратят на борсата хората, и то за целия срок на действие на извънредното положение, и тогава могат да кандидатстват. Тоест работодателят трябва да дойде с документ, който удостоверява, че е пратил работниците да врят в казана, че е затворил предприятието и тогава да иска помощ. Това е все едно да заколим кокошката, която снася златни яйца, след което да искаме от агенцията да ни даде пари да я зашием обратно и да снася. Това е пълен абсурд“, обяснява Иванов.

Той припомня, че и депутатът от ДПС Йордан Цонев е отбелязал, че изискването фирмите да затворят и съкратят служителите си, трябва да бъде отстранено чрез корекции в постановлението на Министерския съвет и в заповедта на Агенцията по заетостта. Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също е коментирала, че целта на мярката „60/40“ е да се помогне на работещите предприятия, които се стремят да запазят работниците си.

„Не на закритите, а на работещите, при които има спад. И този спад, ако не им се помогне, ще доведе до спирането им изцяло и пращане на борсата на хората, и после върви ги търси да ги назначаваш отново. Духът на мярката е за работещите, които са в затруднения, които могат да докажат 20% спад (на приходите)“, обяснява директорът на КРИБ и добавя: „А доказването е елементарно – вадят се дневниците по ДДС и се вижда моментално какво е било миналите март и април и какво е сега. Доказано е, дават се парите, работникът продължава да работи и си получава заплатата, а не стои вкъщи да чака, защото е вече уволнен и е на борсата“.

По думите на Иванов конкретно за компаниите, които са затворили заради заповедта на здравния министър Кирил Ананиев с противоепидемичните мерки, целящи ограничаване разпространението на коронавируса COVID-19, има предвидени други мерки за подпомагане. На тях ще бъдат отпуснати дългосрочни заеми между 1500 и 100 хил. лв. с 5-годишен гратисен период и срок за погасяване 10 години.

Председателят на КРИБ подчертава, че според него приетата в този вид мярка „60/40“ (държавата да поеме и 60% от осигуровките на служителя) ще сработи и това мнение се споделя от 90% от членовете на работодателската организация. Единственият риск в момента произтича единствено от изискването компаниите да затворят напълно.

„Хора, не се бавете (с промените в схемата „60/40“), защото всеки един ден на борсата излизат 4000-5000 души. Тази мярка я няма в момента, законодателната процедура завършва с държавния вестник“, призовава Иванов.